Tien miljoen Spanjaarden krijgen ‘benzinecheque’ van 100 euro

door admin
Tien miljoen Spanjaarden krijgen 'benzinecheque' van 100 euro

Het pakket met steunmaatregelen dat de regering van Spanje heeft ingevoerd om de negatieve gevolgen voor de Spaanse bevolking van de oorlog in Oekraïne te beteugelen, loopt op 31 december af. Daarmee verdwijnt niet alle steun. Er komen nieuwe maatregelen die meer gericht zijn op de groepen burgers die deze echt nodig hebben. 

De subsidieregeling op brandstof kwam ten goede aan alle Spanjaarden, ook die helemaal geen financiële problemen hebben ondervonden van de economische crisis. De regering heeft nu echter erkend dat een groot deel van die benzinebonus ten goede is gekomen aan hogere inkomens omdat veel mensen met lage inkomens geen auto hebben en meer gebruik maken van het openbaar vervoer of kleine auto’s hebben die minder verbruiken.

Het zal de hele bevolking ten goede komen

Volgens El Confidencial zal de inhoud van het nieuwe decreet met steunmaatregelen in grote lijnen hetzelfde zijn als het oude. Dat baseert de krant op bronnen bij het ministerie van Economische Zaken. Wel wordt nu geanalyseerd waar verbeteringen en aanpassingen doorgevoerd moeten worden.

Een van de belangrijkste aanpassingen van het decreet heeft tot doel de hulp te richten op gezinnen en inkomensniveaus die meer steun behoeven. Hetzelfde geldt voor de ‘voedselcheque’ van 200 euro die eerder deze week werd aangekondigd voor gezinnen die minder dan 1.000 euro per maand verdienen. De bronnen verzekeren dat de regering daarmee heeft besloten de korting op benzine af te schaffen voor consumenten die meer dan 2.000 euro netto per maand verdienen.

Die bonus wordt nu zo goed als zeker vervangen door een benzinecheque die ten goede komt aan ongeveer 10 miljoen Spanjaarden. 70% van de bevolking met salarissen onder dat cijfer, volgens gegevens van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE). Dat wil zeggen: iedereen die minder verdient dan 2.000 euro netto per maand krijgt deze “inflatievergoeding” eenmalig. Over het bedrag wordt nog onderhandeld binnen de regering, maar het zal rond de 100 eur liggen. 

De cheque wordt automatisch betaald

Het idee is dat deze benzinecheque “automatisch” is en terechtkomt bij werknemers in loondienst, werklozen, zelfstandigen of gepensioneerden van wie het maandinkomen het vastgestelde plafond niet bereikt. De kosten van de maatregel voor de staatskas zullen afhangen van het definitieve bedrag dat wordt vastgesteld voor de zogenaamde ‘benzinecheck’ en zijn nog niet berekend.

De regering sluit categorisch een verlaging van de brandstofaccijnzen uit omdat ze stelt dat “het duur”, onbetaalbaar, is voor de staatskas. Bovendien wordt het lastig om als de crisis eenmaal voorbij is die acijnzen opnieuw te verhogen. 

Kritiek van de Bank van Spanje

Sinds de invoering van de brandstofkorting zijn er talloze kritische geluiden naar voren gekomen omdat deze gericht was op alle burgers, ongeacht hun inkomensniveau. De Spaanse Bank sprak in haar jaarverslag over “verspilling van middelen”.

“Het is een zeer generieke maatregel, die zelfs een regressief karakter kan hebben, aangezien huishoudens met lagere inkomens waarschijnlijk minder van deze producten consumeren”, waarschuwde de bankentoezichthouder openlijk. De instelling benadrukte eveneens dat hoge inkomens meer van de maatregel profiteeren dan huishoudens met een lagere koopkracht. 

Dit vind je misschien ook leuk