Volgens Clara Cordero, docent aan een lerarenopleiding in Spanje, moeten ouders en leraren nu op zoek gaan naar creatieve oplossingen om het gemiste onderwijs op school te compenseren. Alle waardevolle nieuwe ideeën en initiatieven kunnen dan na de coronacrisis in de traditionele onderwijsvorm worden geïntegreerd. Daarvoor geeft Cordero alvast een aantal suggesties waar ouders, kinderen en docenten gebruik van kunnen maken.
De elfjarige Valeria bijvoorbeeld nam toen ze hoorde dat de scholen gingen sluiten contact op met haar docente robotica. Samen besloten ze om via de portal ValPat directe sessies te organiseren met video’s over programmeren en robotica. Al vanaf 12 maart kijken honderden Spaanse kinderen dagelijks naar deze sessies vanaf 12:30 op YouTubeLive.
Het voorbeeld van Valeria en haar docente is nog maar één van talloze andere initiatieven die op de sociale media te vinden zijn sinds de scholen dicht zijn en 10 miljoen leerlingen thuis hun tijd op een zo goed mogelijke manier moeten doorbrengen. Ook de al bestaande educatieve platforms reageerden snel nadat de scholen dicht gingen met het aanbieden van een gratis account voor ouders, scholen en andere educatieve centra waarmee ze hun leerlingen additionele lesstof aan kunnen bieden.
Interactieve lesstof voor basisschoolleerlingen
Voor leerlingen in het basisonderwijs is er de website SMILEANDLEARN. Hierop zijn meer dan 5 duizend interactieve spelletjes en verhaaltjes te vinden waarmee de lesstof thuis geoefend kan worden. De thema’s zijn heel gevarieerd; zo zijn er interactieve oefeningen op het gebied van rekenen, biologie, muziek, het menselijk lichaam en het milieu.
Een andere mogelijkheid voor basisschoolleerlingen is de website ACADEMONS waarop alle lesonderdelen uit het basisonderwijs zijn opgenomen. Oefenen met de lesstof op de site gaat voor kinderen bijna vanzelfsprekend. Normaliter is toegang tot de lesstof alleen mogelijk met een betaald account, maar de gehele inhoud is nu gratis voor iedereen toegankelijk.
Om de rekenvaardigheden te oefenen is de app Fruit Ninja een leuke optie. Deze app is inmiddels al meer dan zes miljoen keer gedownload.
Interactieve lesstof voor middelbare schoolleerlingen
Voor leerlingen vanaf 12 jaar is er KHAN ACADEMY, een platform zonder winstoogmerk dat zich in eerste instantie voornamelijk op het laagdrempelig ontwikkelen van wiskundige vaardigheden richtte. Inmiddels zijn er oefeningen te vinden op vrijwel alle vakgebieden van het middelbaar onderwijs zoals economie, biologie, scheikunde en programmeren.
Voor leerlingen die aan de slag willen met sociale vakken is er de Rincón Didáctico de las Ciencias Sociales de la Junta de Extremadura. Hierop zijn onder meer didactische spelletjes te vinden over aardrijkskunde en geschiedenis.
Op de site Smartick kunnen zowel basisschool- als middelbare schoolleerlingen hun rekenvaardigheden oefenen. In verband met de coronacrisis is toegang tot de oefeningen op de site nu kosteloos.
Websites voor docenten of ouders voor begeleiding van kinderen
De website van het Nationaal Centrum voor het Onderwijscurriculum biedt een overzicht van de inhoud van de lesstof op alle gebieden en alle niveaus. Er zijn kosteloos diverse spelletjes, ideeën en studiematerialen te vinden om met alle onderdelen van het curriculum te kunnen oefenen. Het ministerie van Onderwijs heeft daarnaast nog een website gelanceerd met digitaal lesmateriaal dat speciaal voor deze ongebruikelijke situatie beschikbaar wordt gesteld.
Uitgevers die gratis online toegang bieden
Een aantal uitgeverijen heeft de digitale inhoud in het kader van de coronacrisis gratis beschikbaar gesteld voor scholen en ouders met kinderen. Dat doet bijvoorbeeld SM Educamos, waar al meer dan twee miljoen betaalde gebruikers en nog een 1200 onderwijsinstellingen gebruik van maakten. SM Educamos geeft onder andere toegang tot Office 365 en lesmateriaal voor onder andere wiskunde en andere exacte vakken. Voor leerlingen van het basisonderwijs is er de app M.A.R.S. met spelletjes die gebaseerd zijn op de lesstof en een aanbod van diverse gratis e-books.
Ook uitgeverij Edelvives biedt tot juli gratis toegang tot het platform Ta-Tum waar kinderen spelenderwijs kennis maken met lectuur.