Toerisme Spanje breekt eindelijk record van 2019 en laat pandemie achter zich

door admin
Toerisme Spanje breekt eindelijk record van 2019 en laat pandemie achter zich

Het Instituut voor Statistiek (INE) publiceerde donderdag de cijfers van de maand april en van het eerste kwartaal van 2023. Zowel qua aantallen toeristen als qua uitgaven werden de records die voor de pandemie zijn gevestigd, eindelijk overtroffen. In april reisden 7,2 miljoen mensen uit het buitenland naar Spanje om hier minstens één nacht door te brengen. Dat is een stijging van 18,5 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar en 1,2 procent meer dan in april 2019.

Cijfers eerste maanden veelbelovend voor 2023

Voor wat betreft de eerste vier maanden van 2023 lopen de aantallen nog licht achter op het begin van 2019. Van januari tot en met april 2019 kwamen 21,36 miljoen buitenlandse toeristen naar Spanje in vergelijking met 20,96 miljoen toeristen in de eerste vier maanden van dit jaar.

Hoewel de aantallen nog licht achterlopen, liegen de uitgaven van deze groep toeristen er niet om. Van januari tot en met april 2023 gaven buitenlandse toeristen gezamenlijk maar liefst ruim 25,6 miljard euro uit tegenover bijna 22,5 miljard aan het begin van 2019. Nu lijkt dit geweldig nieuws voor de Spaanse economie maar de realiteit is dat een groot deel van deze uitgavenstijging te wijten is aan de inflatie.

Zo zijn de prijzen van accommodaties met gemiddeld 24 procent toegenomen. Die van pakketreizen met gemiddeld 17 procent en de prijzen in de horeca liggen gemiddeld ook 15 procent hoger dan voor de pandemie.

Toerisme blijft belangrijke motor achter Spaanse economie

Toch lijkt het erop dat als deze trend aanhoudt, dat 2023 het jaar is waarin meerdere records worden gebroken als het gaat om het toerisme, toch wel een van de grootste motoren achter de Spaanse economie. Dit vertelde minister Gómez van Industrie, Handel en Toerisme onlangs aan de Spaanse pers. “Alles lijkt erop te wijzen dat de records uit 2019 worden overtroffen.”

Het is al jaren een feit dat het toerisme een belangrijke factor is voor de Spaanse economie. In het eerste kwartaal zorgde de uitgaven van buitenlanders in Spanje namelijk voor een groei van 2,5 punten van het BBP. Volgens experts zal de economie in de zomer naar verwachting nog meer groeien dan in het eerste kwartaal, voornamelijk dankzij het herstel van het toerisme in Spanje.  

Welke nationaliteiten hebben Spanje als favoriete bestemming?

Het herstel van het toerisme is echter wel bijzonder te noemen aangezien vooral het aantal Britten en Duitsers, de twee nationaliteiten die normaal gesproken zorgen voor de meeste bezoeken aan Spanje, nog altijd onder het niveau van voor de pandemie ligt. Dit is geen onbelangrijke trend aangezien deze twee groepen normaal gesproken verantwoordelijk zijn voor een derde van de uitgaven in de sector. Desondanks komen de meeste toeristen (ruim 1,3 miljoen in april) toch uit het Verenigd Koninkrijk. Zij worden gevolgd door de Fransen (1,05 miljoen in april) en de Duitsers (1 miljoen in april).

Verschuiving in nationaliteiten buitenlands toerisme

Daarnaast is het toerisme uit Rusland zo goed als nul geworden in de eerste maanden van dit jaar en blijven ook de bezoeken vanuit Aziatische landen behoorlijk achter op het normale niveau. Toch compenseren toeristen uit andere Europese landen en Amerika de cijfers van het buitenlands toerisme in Spanje aanzienlijk. In april kwam er bijvoorbeeld 27 procent meer toeristen (ten opzichte van april 2019) uit Nederland naar Spanje. Ook lagen het percentage toeristen uit Amerika 24 procent hoger dan voor de pandemie.

Welke plekken in Spanje zijn favoriet?

In april waren vooral Catalonië, de eilanden van de Balearen, de Canarische eilanden en Andalusië favoriet onder toeristen uit het buitenland. De meeste toeristen (ruim 83 procent) koos het vliegtuig om naar Spanje te reizen. Een resterende 15 procent kwam met de auto, gevolgd door de boot (1,4 procent) en de trein (0,35 procent).

Dit vind je misschien ook leuk