Torens Lucas en Marcos van Sagrada Familia op 16 december afgerond

door admin
Torens Lucas en Marcos van Sagrada Familia op 16 december afgerond

De bouwcommissie van de tempel meldde vorige week dat op 16 december de figuren van de os en de leeuw te zien zijn die deze twee torens voor het eerst verlicht zullen bekronen. Die twee sculpturale stukken worden de komende periode geplaatst.

Als onderdeel van de reeks centrale torens, zullen de vier torens van de evangelisten de toren van Jezus Christus omringen. Bij voltooing zijn ze allevier 135 meter hoog en daarmee zijn ze de op twee na hoogste torens van de tempel van Gaudí na de toren van Jezus, die 172,50 meter hoog wordt.

Os en leeuw

Om te identificeren welke evangelist elke toren vertegenwoordigt, zoals gepland door Antoni Gaudí, zijn ze afgewerkt met de overeenkomstige figuur van de tetramorf. In de christelijk geïnspireerde kunst wordt de tetramorf gebruikt voor de afbeelding van de vier evangelisten, hetzij in menselijke figuur, hetzij voorgesteld door hun symbolen. Concreet eindigt de toren van Lucas met een sculptuur van een os, en de toren van Marcus met die van een leeuw. 

De vleugels van de tetramorf

Deze week zullen de twee vleugels van de figuur van de tetramorf worden geplaatst die de toren van de evangelist Lucas zal bekronen.
Dit element, hetzelfde voor de vier torens, is opgebouwd uit een elliptische hyperboloïde van telkens 9 meter hoog en gebouwd in wit beton. Het stalen frame heeft een grote geometrische complexiteit en bevat speciale kwaliteiten en weerstand volgens de architecten die verantwoordelijk zijn voor de bouw van de ereldberoemde tempel. 

Plaatsing boek en os

De komende weken wordt verder gewerkt aan de toren van Lucas met de plaatsing van het boek en tot slot van de sculpturale figuur de os met de vleugels. Vervolgens concentreert het werk zich op de toren van Marcus, die dezelfde procedure zal volgen. Namelijk eerst de plaatsing van de vleugels, dan die van de figuur van de leeuw.

Voor het eerst verlicht op 16 december

De verantwoordelijken voor de bouw van de Sagrada Familia zijn van plan om de twee torens op 16 december voor het eerst te verlichten, samen met het vertrek van het traditionele kerstconcert vanuit de basiliek van de Sagrada Familia.

Torens van Sagrada Familia

De Sagrada Familia vertegenwoordigd het leven van Jezus en de geschiedenis van het geloof. In totaal krijgt het gebouw achttien torens die zijn toegewijd aan belangrijke bijbelse figuren. Twaalf torens vertegenwoordigen de apostelen, vier de evangelisten, één de Heilige Maagd Maria en tot slot de hoogste toren vertegenwoordigt Jezus. Als de basiliek is afgerond is het gelijk met 172,50 meter het hoogste gebouw van Barcelona en tevens de hoogste kathedraal ter wereld. Het gebouw is niet alleen spectaculair van buiten. Ook binnen in het meestelijke ontwerp raak je niet uitgekeken. Vooral het spectaculaire spel van kleuren en licht is indrukwekkend. Al naar gelang de stand van de zon en de zonnestralen die door het glas-in-lood schijnen verandert dat de hele dag. 

Dit vind je misschien ook leuk