Tornado veroorzaakt grote schade in stadje in Zuid-Spanje

door admin
Tornado veroorzaakt grote schade in stadje in Zuid-Spanje

Bomen raakten ontworteld, overdekte terrassen werden weggerukt, vuilnisbakken zwierven door de straten en inwoners troffen zelfs een auto op zijn kop aan. Het natuurverschijnsel richtte ook schade aan huizen aan en aan sommige openbare ruimtes. 

De gemeenteraad van Rota heeft in een verklaring gemeld dat deze woensdag rond drie uur ’s ochtends een tornado is ontstaan ​​in de omgeving van het beursterrein. Hier was de schade groot. Met name de paddle-tennisbanen “Francisco José Zafra” zijn getroffen, evenals de omliggende huizen. Volgens de lokale politie heeft zich gelukkig geen persoonlijke schade voorgedaan. Het stadsbestuur heeft zoveel mogelijk middelen en personeel gemobiliseerd om op te assisteren in de door de tornado getroffen gebieden en daar de normaliteit te herstellen en de veiligheid te waarborgen.

Tornado in Marbella

Deze tornado wordt toegevoegd aan de tornado in Marbella die vorige week plaatsvond, die ook schade aan de straten en aan het ziekenhuis Costa del Sol veroorzaakte en bomen omver blies. Ook raakte een ziekenhuismedewerker lichtgewond.

Storm Efraín richt vooral schade aan in Extremadura

De storm Efraín en de talrijke intense regens die ermee gepaard gaan, hebben de afgelopen dagen geleid tot talloze, buiten hun oevers getreden rivieren en afwateringen, aardverschuivingen en zelfs een zinkgat in een weg in Badajoz. Extremadura en Andalusië zijn twee van de meest getroffen regio’s.

Wat is een tornado?

Een tornado is een zware windhoos, een wervelwind, die als trechtervormige slurf onder een buienwolk zichtbaar is. Tornado’s zijn gevaarlijk, vooral door hun enorme kracht en de hevige wervelingen om een verticale as. Het gebied met hoge windsnelheden is doorgaans kleiner dan een kilometer.

De oorsprong van tornado’s is gekoppeld aan de vorming van een “supercel”, dat wil zeggen een onweerswolk van grote omvang en geweld ontwikkeld in een hydrostatisch onstabiele omgeving.

Komen tornado’s vaak voor in Spanje?

Tornado’s lijken verschijnselen die meer typerend zijn voor andere delen van de planeet, maar niets is minder waar. Hoewel ze niet frequent voorkomen, ontstaan ​​​​tornado’s in Spanje wel met “bepaalde frequentie”.
Voor het ontstaan zijn bepaalde weersomstandigheden, zoals instabiliteit en een hoge luchtvochtigheid noodzakelijk. Daarom komen ze vaker voor in kustgebieden of boven zee. Gemiddeld komen er in Spanje ongeveer 22 tornado’s of waterhozen per jaar voor.

Steeds meer tornado’s in Spanje

Recente studies tonen aan dat er steeds meer tornado’s zijn in Spanje als gevolg van extremere weersomstandigheden door de invloed van klimaatverandering. In sommige delen van Spanje regent het nu al twee weken bijna onafgebroken. El Tiempo voorspelt dat het in de meeste delen van Spanje aanstaande zaterdag pas ophoudt met regenen. 

Nog 48 uur regenbuien

Na de hevige regenval op dinsdag de 13e zal de weerkaart van Spanje op woensdag en donderdag opnieuw overwegend regenwolken tonen.De regen zal van een meer gematigde intensiteit zijn. Vooral regenachtig blijft het in Extremadura, Andalusië, Castilla-La Mancha, regio Madrid en Castilla y León.

Donderdag gelden er diverse weeralerts voor het gebied rond de Straat van Gibraltar wegens hevige regen. Ook aan de kusten van Barcelona, Granada en Málaga wordt opnieuw gewaarschuwd voor zware regenval. Ook in het noorden in Cantabrië wordt het nat. Aan de andere kant is de kans op regen matig in de regio Valencia, Murcia, Ceuta en de provincies Teruel, Albacete en Almería. 

Vrijdag minder regen

Vrijdag klaart het in grote delen van het land een beetje op. Alleen voor Andalusië en Ceuta wordt nog regen voorspeld en in het zuiden van Extremadura. Daar zwakken de buien in de middag af. 

Dit vind je misschien ook leuk