Treinstaking vanaf Black Friday in Spanje afgeblazen

door admin
Treinstaking vanaf Black Friday in Spanje afgeblazen

De ondernemingsraden van Renfe en Adif hebben besloten de vijf dagen staking die vrijdag 24 november begon af te blazen, omdat ze volgens vakbondsbronnen een akkoord hebben bereikt met het ministerie van Transport, dat sinds twee dagen wordt geleid door Óscar Puente. CCOO, UGT en Semaf krijgen van minister Óscar Puente “de toezegging om de integriteit van de bedrijven te behouden”. De overige vier stakingsdagen waren 30 november en 1, 4 en 5 december.

De vijf vakbonden die de bijna 30.000 opgeroepen arbeiders in beide bedrijven vertegenwoordigen, waren van plan te gaan staken vanaf Black Friday vanwege de schade die de overdracht van Rodalies aan de Generalitat van Catalonië hen zou toebrengen onder de voorwaarden die zijn vastgelegd in het politieke akkoord tussen ERC en de PSOE. Om deze reden hadden ze ook de “geheime privatisering” van Renfe Mercancías toegevoegd, een eerdere controverse.

De aankondiging van de staking bracht Renfe ertoe de annulering aan te kondigen van 1.548 middellange-, langeafstands- en AVE-treinen, waaraan nog eens 990 goederentreinen werden toegevoegd. 

Dit vind je misschien ook leuk