Trend hoge watertemperatuur Middellandse Zee zet door

door admin
Trend hoge watertemperatuur Middellandse Zee zet door

Dat is natuurlijk lekker voor koukleumen die van zwemmen houden. Ook in de winter durven die nu een plons aan. Zorgelijk is alleen wel dat het grootste deel van de Middellandse Zee 95% van de dagen van het jaar doorbracht met temperaturen boven het historische gemiddelde.

De temperatuur van het zeewater in het westelijke deel van de Middellandse Zee bereikte de afgelopen zomer niveaus tot 4 graden boven normaal, met bijzonder significante hittegolven op de Balearen. Daar werd een nieuw zeewatertemperatuurrecord gevestigd van 31 ºC. Momenteel worden al hittegolven geregistreerd in verschillende gebieden langs de Spaanse kust. 

In april 2023 zijn er gebieden die te maken hebben met een hittegolf op zee. Uit gegevens van het Staats Meteorologisch Agentschap (Aemet) op Twitter blijkt dat de Cantabrische Zee en het noordwesten van de Atlantische Oceaan tussen de 15 en 17ºC waren. Het zuiden overschreed de 19ºC. De Middellandse Zee ging verder dan 20ºC. De anomalie in het algemeen ten opzichte van het gemiddelde voor de periode 2010-2020 bedroeg 0,7ºC meer. Maar in de Middellandse Zee was dat tot 1,4ºC boven zijn gemiddelde.

“Alle subregio’s van de westelijke Middellandse Zee hebben in 2022 te maken gehad met ongekende hittegolven op zee”, vatte Mélanie Juza samen voor elDiario.es. Juza is onderzoeker van het kustobservatiesysteem van de Balearen (Socib). “Op 13 augustus 2022 werd in de Balearen een recordgemiddelde zeeoppervlaktetemperatuur van 31ºC geregistreerd. Dat lag 3,3 graden boven het historische gemiddelde”, aldus Juza.

Thermometers in het zuiden en oosten van Spanje bleven stijgen en gingen maar niet naar beneden. “Op de Balearen en langs de Spaanse oostkust was het zeewater op 95% van de dagen van het jaar 2022 warmer dan normaal”, illustreren de metingen.

Zeëen meer last van broeikaseffect

De zeeën verzamelen de meeste warmte die het broeikaseffect vasthoudt. Het gaat om ongeveer 80 procent. Het door de wetenschappers beschreven proces is dat veel menselijke activiteiten met het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals bio-industrie of enorme bosbranden, broeikasgassen in de atmosfeer vrijgeven. Daar vangen ze straling van de zon op die van het oppervlak van de planeet is teruggekaatst in plaats van ontsnapt naar de ruimte. En de oceanen hebben daar relatief veel last van.

2022 was warmste zomer ooit

De zomer van 2022 was de warmste in Spanje sinds er gegevens zijn bijgehouden (1961). De gemiddelde temperatuur op het schiereiland was 24,7 graden. Twee graden meer dan het historisch gemiddelde. Het water had dus veel extra warmte te verwerken. 

Met hogere temperaturen dan normaal raken ecosystemen beschadigd. Bovendien verhoogt het de temperatuur van de kuststeden, zo concludeert Aemet. Sterker nog, diezelfde zomer van 2022 leidde het tot tropische nachten –boven de 20ºC– en equatoriale nachten (boven 24ºC). “Het aantal tropische nachten in Valencia is de afgelopen decennia verviervoudigd”, zegt Aemet.

Ook historische gegevens aan Costa Brava

Het record van temperaturen in het zeewater voor de kust van L’Estartit (Torroella de Montgrí, Baix Empordà) geeft de afwijking van 2022 aan ten opzichte van het gemiddelde van de laatste decennia. Ook wijst het op de relatief hoge temperatuur sinds begin 2023. Op vrijwel alle dagen van dit jaar zijn de temperaturen van het zeewater op dit punt aan de Costa Brava hoger dan normaal. 

Geen verlichting verwacht in 2023

De Middellandse Zee is een semi-gesloten bekken. Dat betekent dat het water gevoeliger is voor opwarming dan andere gebieden. Het verlies aan mariene biodiversiteit is een van de eerste resultaten van de stijging van de temperatuur van het zeeoppervlak. Hierdoor daalt het zuurstofgehalte in het water en wordt het voor veel soorten onbewoonbaar. De effecten van opwarmend water op de visserij zijn ook duidelijk, met verminderde vangsten in sommige gebieden. De Atlantische Oceaan maakt ook een recordopwarming mee, terwijl het El Niño-evenement in de Stille Oceaan het risico op extreme weersomstandigheden zou kunnen vergroten en de wereldwijde hitterecords verder zou kunnen uitdagen.

Lees ook: Zorgen over ongebruikelijke warmte en hoge temperatuur zee

Dit vind je misschien ook leuk