Twee doden, drie vermisten en erg veel schade door noodweer in Spanje

door admin
Twee doden, drie vermisten en erg veel schade door noodweer in Spanje

Een 20-jarige man kwam om in een lift in Casarrubios del Monte en een andere op de A-40, in de gemeente Bargas. Een 10-jarige jongen is gered nadat de auto waarin hij met zijn familie zat, in de rivier Alberche viel nabij Aldea del Fresno in Madrid. Zijn vader is nog steeds vermist. Ook wordt een 54-jarige vrouw vermist, die met een Seat Altea op de CM-4004 in Valmojado (Toledo) reed, evenals een 83-jarige man die werd meegesleurd door de stroming in Villamanta (Madrid).

Crisiscentrum: Meer dan 1200 incidenten

De zware regenval heeft vooral Madrid en Toledo getroffen. Voor het gebied was code rood afgegeven. Het 112-alarmcentrum van de Comunidad de Madrid had tot 1:30 uur ’s nachts 1.257 incidenten geregistreerd, waaronder “talrijke reddingen” van mensen uit huizen, sommigen zelfs van hun daken, en voertuigen. Volgens gegevens van het Spaanse weerbureau (Aemet) heeft Toledo in de loop van zondag 91,2 liter per vierkante meter aan neerslag geregistreerd. 

Vliegverkeer en overige regio’s

Op maandagochtend verliep het vliegverkeer normaal, ondanks enkele problemen op zondag op de luchthavens van Santander, Palma de Mallorca en Madrid. Deze verstoringen waren te wijten aan zware regenval en wind, wat leidde tot annuleringen en omleidingen van verschillende vluchten, volgens Aena.

In andere delen van Spanje zijn er ook grote hoeveelheden regen gevallen. De meteorologische stations van San José del Valle (Cádiz) met 172,2 l/m2, San Rafael (Segovia) met 147,8 l/m2 en Tortosa-Roquetes (Tarragona) met 117,2 l/m2 registreerden de hoogste regenval in Spanje op zondag met respectievelijk.

De gemeente Cebreros (Ávila) werd ook verrast door hevige regenval, met een neerslag van 96 liter per vierkante meter, terwijl in Toledo gedurende de zondagdag 91,8 liter per vierkante meter werd opgevangen.

Op maandagochtend viel de meeste neerslag in de regio Madrid met een opgevangen hoeveelheid van meer dan 56 liter per vierkante meter in Colmenar Viejo; 47,1 liter bij het meteorologische station El Retiro en 45,2 liter in Ciudad Universitaria tot 09:10 uur.

Vooruitzichten

Voor maandag wordt er een afname van de neerslag verwacht, maar Madrid en Castilla-La Mancha blijven onder gele weeralarm. Door een hevige stortbui vannacht leidt de Comunidad de Madrid nu de lijst van totale regenval in heel Spanje, met meer dan 56 liter per vierkante meter die in Colmenar Viejo zijn opgevangen.

Twee bruggen ingestort

Twee bruggen in Aldea del Fresno zijn als gevolg van de stormvloed ingestort. De rivier de Alberche is overstroomd en de snel stromende watermassa heeft de bruggen weggevaagd. Eenzelfde situatie met soortgelijk geweld als gevolg van de waterstromen die bij stormen ontstaan, deed zich voor in steden als Villar del Prado of Villamanta.

Rampgebied

De president van de regio Madrid, Isabel Díaz Ayuso zal verzoeken dat de zuidwestelijke gemeenten die door DANA zijn getroffen, tot rampgebied worden verklaard. Het gaat om Aldea del Fresno,  Villamanta, Villamantilla, Villanueva de Perales, El Álamo en Navalcarnero.

Hetzelfde geldt voor de president van Castilla-La Mancha, Emiliano García-Page. Volgens García-Page zullen schoonmaak- en herstelactiviteiten de hele week in beslag nemen, maar hij hoopt dat de verklaring tot rampgbied verschillende procedures zullen versnellen. 

Om de schade te helpen compenseren, stelt zijn bestuur bovendien voor “aan de Europese Unie” dat de regio “als zee getroffen gebied” kan profiteren van de “hulp- en solidariteitsfondsen” die Europa ter beschikking heeft voor dit soort gevallen. 

Dit vind je misschien ook leuk