Twee patiënten in Spanje hebben opnieuw apenpokken

door admin
Twee patiënten in Spanje hebben opnieuw apenpokken

Tot nu toe werd aangenomen dat het eenmalig doormaken van de ziekte levenslange immuniteit bood. Wereldwijd zijn er tot nu toe slechts zes vergelijkbare gevallen gemeld, waarvan één in het Verenigd Koninkrijk, één in Zwitserland, twee in Italië en nog twee in Brazilië. El País schrijft dat deskundigen vrezen echter dat er mogelijk veel meer gevallen zijn geweest die niet zijn gedetecteerd. Het risico bestaat dat dit bijdraagt aan een onopgemerkte circulatie van het virus en kan leiden tot een nieuwe uitbraak van de ziekte.

Een van patiënten al tegen apenpokken gevaccineerd

Een van de patiënten, een 30-jarige man in Madrid, had de ziekte in september 2022 voor de eerste keer opgelopen en werd afgelopen maart opnieuw gediagnosticeerd. Hij had net voor de eerste infectie een dosis van het vaccin ontvangen. De details van deze zaak zullen worden gepresenteerd op een congres van de Spaanse Vereniging voor Infectieziekten en Klinische Microbiologie.

Andere patiënt als kind ingeënt tegen pokken

De andere patiënt, een 51-jarige man in Barcelona, was als kind ingeënt tegen pokken en werd behandeld door de afdeling Internationale Gezondheid en Overdraagbare Ziekten van Drassanes, verbonden aan het Vall d’Hebron-ziekenhuis in de Spaanse hoofdstad. Het eerste geval werd in juli vastgesteld en het tweede geval in november 2022.

DNA-sequencing

Hoewel er nog veel onzekerheid heerst rondom apenpokken, is het belangrijk om vermoedelijke herinfecties te bevestigen door middel van DNA-sequencing. Dit is tot nu toe nog niet mogelijk geweest vanwege technische redenen of een lage virale belasting bij de patiënten.

WHO bezorgd over mogelijke heropleving van het virus

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft recentelijk haar bezorgdheid geuit over een mogelijke heropleving van het virus. Hoewel het aantal nieuwe gevallen wereldwijd is afgenomen, bestaat het risico dat de komst van zomerfestivals en evenementen kan leiden tot een toename van besmettingen. In Spanje zijn er de afgelopen drie weken zes gevallen van monkeypokken gediagnosticeerd.

Nieuwe campagne

Het Ministerie van Volksgezondheid heeft een nieuwe campagne gelanceerd om de vaccinatieniveaus te verhogen, met name onder groepen die risicovol gedrag vertonen of recentelijk een seksueel overdraagbare infectie hebben gehad. Het belang van vaccinatie blijft van groot belang om de circulatie van het virus te beperken en verdere uitbraken te voorkomen.

Lees ook: Eerste sterfgeval door apenpokken in Spanje gemeld 

Dit vind je misschien ook leuk