Twee steden met hoogste luchtvochtigheid in Europa liggen in Spanje

door admin
luchtvochtigheid Palma de Mallorca

Spanje, een land dat vooral bekend staat om zijn zonnige klimaat en rijke culturele erfgoed, heeft een nieuwe, minder bekende titel verworven: het land is het thuis van de meest vochtige steden van Europa.

Volgens een recent onderzoek naar de vochtigheidsniveaus wereldwijd, voeren Palma de Mallorca en Valencia de Europese lijst aan, met respectievelijk 116,8 en 111,8 dagen van extreme vochtigheid per jaar.

Singapore aan kop

Singapore voert de lijst aan met een ongeëvenaarde 365 dagen per jaar van hoge vochtigheid. De Aziatische stad wordt gevolgd door Macapa in Brazilië en Cartagena in Colombia. Ook in deze twee steden is de luchtvochtigheid het hele jaar door hoog. Honolulu is de vochtigste stad van de Verenigde Staten, met 337,1 dagen oncomfortabele vochtigheid per jaar. In het Verenigd Koninkrijk heeft Portsmouth de twijfelachtige eer, terwijl Hamilton de natste stad van Canada is en Cairns de natste stad van Australië.

Uit het onderzoek van Housefresh blijkt verder dat Spanje zich onderscheidt in Europa. Het onderzoek richtte zich op de dauwpunttemperatuur – een maatstaf voor hoe comfortabel of oncomfortabel de luchtvochtigheid aanvoelt. Hieruit blijkt dat zeven landen wereldwijd steden hebben waar de vochtigheid het hele jaar door aanhoudt. Verrassend genoeg behoren twee Spaanse steden tot de top van Europa, gevolgd door Napels in Italië met 109,9 dagen van hoge vochtigheid.

De invloed van Afrikaanse weersfenomenen

De studie wijst op de invloed van Afrikaanse weersfenomenen op het zuiden van Europa. Daardoor krijgen landen als Italië en Spanje te maken met aanzienlijke vochtigheidsniveaus. Klimaatwetenschapper Hannah Cloke beschrijft de situatie als een “gigantische pizzaoven”, met name voor Italië en de omliggende landen.

Lees ook: Balearen grootste verliezer van zomertoeristen door klimaatverandering

Dit vind je misschien ook leuk