Twee vakantiebestemmingen in Spanje voor een betere wereld

door admin
Twee vakantiebestemmingen in Spanje voor een betere wereld

Twee Spaanse toeristische bestemmingen helpen volgens de prestigieuze Amerikaanse krant de wereld veranderen. Ze staan respectievelijk op de 23e en 47e plaats in de lijst “52 Places for a Changed World”. Deze classificatie belicht toeristische bestemmingen die projecten uitvoeren om de wereld een beetje duurzamer te maken. 

Reizigers kunnen een deel van de oplossing zijn

Het gaat om plaatsen over de hele wereld “waar reizigers een deel van de oplossing kunnen zijn”, luidt de kop van de publicatie die is opgesteld door de Amerikaanse krant. Reizigers die besluiten hun vakantie door te brengen op de genoemde bestemmingen, dragen bij aan de ontwikkeling van duurzame initiatieven. De twee Spaanse bestemmingen zijn het Canarische eiland El Hierro en de Cíes-eilanden voor de kust van Galicië. 

El Hierro

El Hierro is met 268 vierkante kilometer het kleinste bewoonde eiland van de archipel waartoe ook Tenerife en Gran Canaria behoren en ligt het verst af van het Spaanse vasteland. In Valverde, een van de drie gemeenten die het eiland telt, staat het innovatieve hydro-windenergiepark van Gorona del Viento dat van El Hierro een proeftuin voor schone energie maakt en bijna voor 100% zelfvoorziendend. De waterkrachtcentrale heeft als doel het eiland te voorzien van elektriciteit uit schone en hernieuwbare bronnen zoals water en wind. 

Het gevolg is dat de CO2-uitstoot in de atmosfeer met 15.484 ton is verminderd; 1.293 uur gedekt kan worden met 100% hernieuwbare energie en het verbruik van 5.922 ton diesel wordt voorkomen.

Het windoverschot dat niet door de bevolking wordt gebruikt, wordt gebruikt om water tussen de onderste en bovenste reservoirs te pompen. Het water dat in de laatste afzetting achterblijft, wordt ingezet voor de productie van elektriciteit uit de watersprong als er geen of onvoldoende wind is. 

In 2000 werd El Hierro tot Biosfeerreservaat benoemd en een pionier in organische landbouw en duurzame visserij. De volgende stap is dat er meer wordt geïnvesteerd in elektrische auto’s. Het eiland wordt op die manier steeds meer een proeftuin voor duurzaamheid.

In 2013 werd het eiland door de toenmalige centrale regering al tot eerste ‘smart island’ ter wereld verklaard met de installatie van 25 gratis wifi-punten verspreid over de drie gemeenten. 

De Cíes-eilanden

De Cíes-eilanden vormen een waar paradijs in de Atlantische Oceaan voor de kust van Vigo in de Spaanse provincie Pontevedra in de regio Galicië. De archipel bestaat uit de eilanden Monteagudo, Faro, San Martiño en de kleinere eilandjes Boeiro, Penela dos Viños, Carabelos en Ruzo. Toeristen kunnen er routes wandelen met een gids, kamperen, vogels kijken of de paradijselijke stranden bezoeken. Volgens de Britse krant The Guardian behoren de stranden hier tot de beste van Europa.

De archipel is met een totaaloppervlak van 4,5 vierkante kilometer heel klein en heeft de beschermde status van nationaal park. Desondanks dreigden ze elke zomer te bezwijken onder het massatoerisme

The New York Times benadrukt met haar keuze voor de eilandjes de controle die de autoriteiten sinds 2018 uitvoeren om het aantal bezoekers in overeenstemming te brengen met het karakter van de archipel. Sindsdien staat de regioregering maximaal 2.000 bezoekers per dag toe in het hoogseizoen. Dat biedt de toeristen weer de ervaring dat ze een heus natuurlijk paradijs bezoeken. 

Dit vind je misschien ook leuk