Tweede stuwmeer in Malaga bereikt historisch laag niveau

door admin
Tweede stuwmeer in Malaga bereikt historisch laag niveau

Deze keer is het Conde del Guadalhorce-stuwmeer bij Ardales getroffen. Het is het stuwmeer dat voor spectaculaire uitzichten zorgt vanaf de beroemde kloofwandeling Caminito del Rey. Momenteel bevat het slechts 19,2% van zijn capaciteit. Dit niveau heeft deze waterreserve nooit eerder bereikt. Volgens gegevens van Red Hidrosur van de Junta de Andalucía zijn de zeven stuwmeren in Málaga momenteel gevuld tot 26,3% van hun capaciteit, met in totaal 160 kubieke hectometer water.

Nieuw historisch dieptepunt 

Het Conde del Guadalhorce-stuwmeer heeft een capaciteit van 66 kubieke hectometer, maar bevat momenteel slechts 12,8 hectometer, ofwel 19,2% van zijn totale capaciteit. Deze cijfers markeren een nieuw historisch dieptepunt. De laatste keer dat het stuwmeer een vergelijkbare situatie bereikte, was in 2005 toen het tot 19,4% daalde.

Met dit historische dieptepunt wordt het stuwmeer het tweede in Málaga dat dit jaar een laagterecord bereikt. Enkele weken geleden gold hetzelfde voor stuwmeer La Viñuela in de streek La Axarquía. Vergeleken met de gegevens van een week geleden had het stuwmeer een hectometer meer water, en vorig jaar rond dezelfde tijd had het 38 hectometer. Toch blijft La Viñuela nieuwe minimal bereiken en staat nu op 8,6%, met slechts 14 hectometer over. 

Bekijk ook: Bijna 9 miljoen mensen in Spanje hebben te maken met waterbeperkingen

Aan de andere kant zijn de andere twee stuwmeren in Valle del Guadalhorce – Guadalteba en Guadalhorce – respectievelijk gevuld tot 37% en 26%, met nog 56,9 hectometer in Guadalteba en 33 hectometer in Guadalhorce. 

Daarnaast is het stuwmeer van la Concepción het laatste in Málaga dat nog boven de 50% van zijn totale capaciteit staat, met 51,8% en slechts 29,8 hectometer over.

De situatie is echter totaal verschillend in Casasola en Limonero. In deze laatste blijft er slechts iets meer dan zes hectometer over, ondanks dat het op 29% van zijn capaciteit staat, en in Casasola (33,5%) blijft er nog zeven hectometer over.

(Foto: Conde del Guadalhorce vanuit het vliegtuig in 2020, toen er nog geen watergebrek was)

Dit vind je misschien ook leuk