Tweetalig opvoeden in Spanje: hoe pak je dat aan?

door Judith Goeree
Tweetalig opvoeden in Spanje

Steeds meer Nederlandstalige gezinnen kiezen voor een leven in Spanje. De zon, de cultuur en de relaxte levensstijl zijn aantrekkelijk – zeker voor jonge gezinnen. Maar hoe werkt tweetalig opvoeden in Spanje precies? Hoe zorg je dat je kind het Nederlands goed leert en het Spaans niet overheerst?

In dit artikel lees je waarom tweetalig opvoeden waardevol is, welke uitdagingen erbij komen kijken én hoe je het succesvol aanpakt. Ook verwerken we inzichten van taalexperts uit een recent artikel over tweetalig opvoeden in de Spaanse krant ABC.

Waarom tweetalig opvoeden in Spanje waardevol is

Tweetaligheid is een cadeau voor het leven. Kinderen die op jonge leeftijd meerdere talen leren ontwikkelen een beter taalgevoel, schakelen sneller tussen taken, hebben een voorsprong op school en zijn cultureel flexibeler

Volgens experts in het ABC-artikel is het kinderbrein bijzonder “plastisch”. De hersenen zijn flexibel en gevoelig voor taal. Kinderen die op jonge leeftijd meerdere talen horen, nemen die op een natuurlijke en intuïtieve manier in zich op.

De grootste uitdaging: balans tussen Nederlands en Spaans

In Spanje worden kinderen vanzelf ondergedompeld in het Spaans – op school, op straat en via televisie. Spaans is vaak de taal die ze met vrienden spreken, en waarin ze leren op school. Vaak spreken broers en zussen uit een gezin met Nederlandse ouders onderling zelfs Spaans met elkaar, het is hun taal van alledag. Het risico bestaat dat het Nederlands naar de achtergrond verdwijnt.

Daarom is het bij tweetalig opvoeden in Spanje belangrijk om thuis actief in te zetten op het Nederlands. Anders verliest je kind op termijn de connectie met zijn moedertaal.

Praktische tips voor Nederlandstalige ouders

Hieronder vind je 5 tips die je als Nederlandstalige ouder helpen om je kind succesvol tweetalig op te voeden:

Spreek consequent Nederlands thuis

Houd vast aan een duidelijke regel, zoals één ouder, één taal of thuis standaard Nederlands spreken. Zo wordt taalverwarring voorkomen.

Lees voor, zing en kijk in het Nederlands

Voorlezen, Nederlandse liedjes zingen en samen filmpjes kijken helpt bij het opbouwen van een natuurlijke woordenschat.

Onderhoud contact met Nederlandstalige familie

Laat je kind regelmatig videobellen met opa, oma of neefjes en nichtjes. Dat stimuleert taalgebruik én sociale banden.

Kies voor Nederlandstalig onderwijs

In Spanje zijn verschillende zaterdagscholen en online programma’s beschikbaar. Zo blijft ook spelling en grammatica op peil.

Maak taal leuk en speels

Gebruik taalspelletjes, boekenapps en interactieve tools. Spelenderwijs leren werkt het beste – zeker bij jonge kinderen.

Wat als je kind naar een internationale school gaat?

Veel Nederlandstalige gezinnen in Spanje kiezen voor een internationale school, waar Engels de hoofdtaal is. In dat geval krijgen kinderen te maken met drie talen: Nederlands thuis, Engels op school, Spaans als verplicht vak én in het dagelijks leven – bijvoorbeeld op sportclubs of in de buurt.

Dat is veel, maar kinderen zijn vaak prima in staat om meerdere talen tegelijk te leren, zeker als die in verschillende contexten worden gebruikt. Juist die natuurlijke scheiding (thuis – school – vrije tijd) helpt bij het verwerken en toepassen van de verschillende talen.

In deze situatie is het extra belangrijk om bewust ruimte te maken voor het Nederlands. Zonder actieve ondersteuning kan die taal langzaam op de achtergrond raken.
Wie wil dat zijn kind Nederlandstalig onderwijs volgt, kan terecht bij de Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (NOB). Deze stichting ondersteunt Nederlandstalige scholen wereldwijd en helpt ouders bij het vinden van een geschikte school of lesprogramma in hun regio. Op www.stichtingnob.nl vind je een handige kaart met erkende leslocaties en tips voor thuisonderwijs.

Wat zeggen experts?

Volgens taaldeskundigen uit het ABC-artikel is tweetalig opvoeden een proces dat jaren duurt. Volledige beheersing van beide talen ontstaat niet vanzelf, maar door dagelijkse herhaling, actieve inzet van beide talen en een positieve ondersteuning door ouders.

Het is normaal dat kinderen in bepaalde fases één taal dominanter spreken.  Dat hoort erbij en herstelt zich vaak vanzelf.

Ervaringsverhaal uit Málaga

Sanne (38) woont met haar gezin in Málaga. Haar kinderen gaan naar een Spaanse school, maar thuis spreken ze Nederlands. Ze is blij met de ontwikkeling bij haar kinderen: “We hebben een vast voorleesmoment en ze volgen elke zaterdag online les. Ze schakelen moeiteloos tussen beide talen – echt een verrijking.”

Tweetalig opvoeden in Spanje is een verrijking

Je hoeft geen taalexpert te zijn om je kind tweetalig op te voeden. Door bewust met taal om te gaan en ruimte te maken voor het Nederlands in het dagelijks leven, groeit je kind in Spanje op als zelfverzekerde wereldburger – die zich thuis voelt in meerdere culturen.

Lees ook: Waarom blijft het Engels een struikelblok voor de meeste Spanjaarden?