Zijn de kipfilets van Spaanse Lidl wel zo gezond?

Bijna 98 procent van kipfilets van Lidl Spanje bevatten ´witte strepen´

door Judith Goeree
kipfilets lidl Spanje

Een onderzoek van de Spaanse dierenwelzijnsorganisatie OBA naar kipfilets van Lidl Spanje toont aan dat 97,7 procent van de verpakkingen ´witte strepen´ vertoont. De witte ´littekens´ op de kipfilets wijzen op een myopathie, een spierziekte, die de kwaliteit van het vlees vermindert. Hoewel deze aandoening niet schadelijk is voor de gezondheid, verlaagt het de voedingswaarde van het vlees.

OBA zet zich in voor een voedselsysteem zonder intensieve veehouderij, gericht op dierenwelzijn, de gezondheid van mensen en de bescherming van de planeet. De organisatie onderzocht 6.097 verpakkingen met kipfilets uit 321 Lidlwinkels in Spanje. Dat komt neer op 48 procent van alle Lidl supermarkten in het land. Bij 97,7 procent van de kipfilets werden de zogenaamde ´witte strepen´ aangetroffen.

Witte strepen op kipfilets wijzen op het gebruik van genetisch gemanipuleerde, snelgroeiende kippenrassen in de intensieve veehouderij. Deze kippen groeien vier keer sneller dan halverwege de vorige eeuw. De snelle groei leidt tot spierafbraak en witte strepen. Wetenschappelijke studies tonen aan dat 63 tot 78 procent van de snelgroeiende kippen deze aandoening vertoont. Bij langzaam groeiende rassen bedraagt dit percentage slechts 9 procent. Kipfilets met witte strepen bevatten veel meer vet, meer calorieën en minder collageen en eiwitten.

Lidl benadrukt dat kipfilets voldoen aan kwaliteitsnormen

Lidl benadrukt prioriteit te geven aan de kwaliteit van hun producten en laat weten dat de producten in de supermarkt onder strikte kwaliteitscontroles staan die worden uitgevoerd door onafhankelijke en geaccrediteerde instanties. “De aanwezigheid van witte strepen in kipfilets is een veelvoorkomend verschijnsel in supermarktkip. Het heeft geen invloed op de voedingswaarde of voedselveiligheid,” aldus Lidl.

De supermarktketen verwijst ook naar de Spaanse vereniging van distributeurs (ASEDAS), die benadrukt dat de verschijnselen in de kipfilets niet gerelateerd zijn aan Lidl en dat de wetgeving voldoende dierenwelzijn garandeert. Voor consumenten is de kwaliteit van de kip echter moeilijk te beoordelen, omdat de stukken binnen een verpakking in kwaliteit kunnen variëren.

Intensieve veehouderij onder vuur

Het OBA hekelt de intensieve veehouderij, die dieren maximaal uitbuit. Snelgroeiende kippen worden na 48 dagen geslacht, terwijl dat bij langzaam groeiende rassen slechts een week later is. De industrie is echter gericht op maximale vleesproductie tegen minimale kosten. Deze aanpak leidt niet alleen tot gezondheidsproblemen bij de dieren, maar ook tot een lagere kwaliteit van het vlees.

Dierenrechtenorganisaties roepen op tot meer diervriendelijke praktijken, zoals het ´European Chicken Commitment´. Dit initiatief, gesteund door 40 Europese NGO’s, pleit voor het gebruik van langzaam groeiende rassen en betere leefomstandigheden voor kippen. Lidl is een van de weinige grote supermarktketens in Spanje die zich nog niet bij dit initiatief heeft aangesloten.

Onderzoeksmethoden en resultaten

In het OBA-onderzoek werden kipfilets visueel beoordeeld op witte strepen, met scores van 0 tot 3. Bij 20 procent van de producten werd ernstige pathologie vastgesteld, en bijna de helft kreeg score 2. Slechts 2,1 procent van de monsters vertoonde geen witte strepen. Deze resultaten bevestigen eerdere wetenschappelijke bevindingen dat 50 tot 90 procent van de kipfilets die voortkomen uit de intensieve veehouderij witte strepen bevatten.

Eerder rapport wees op bacteriële besmettingen kipfilets Lidl

Het rapport komt kort na een internationale studie die onthulde dat 71 procent van de Lidlkippen in Europa bacteriën bevatte die resistent zijn tegen antibiotica. In Spanje was 38 procent van de kipfilets besmet met listeria en 83 procent met ziekteverwekkers zoals E. coli en Campylobacter. Hoewel de meeste bacteriën verdwijnen na bakken of koken, benadrukken experts dat antibioticaresistentie een wereldwijd probleem is.

Oproep tot actie

Het OBA heeft de resultaten gedeeld met de Spaanse ministeries van Consumptie en Landbouw. Het deed een oproep tot onderzoek en maatregelen om de voedingskwaliteit van kippenvlees te verbeteren. De Spaanse voedselveiligheidsautoriteit (AESAN) stelt echter dat witte strepen in de kipfilets geen problemen vormen voor de voedselveiligheid. Dierenrechtenorganisaties pleiten echter voor strengere controles en hervormingen in de intensieve veehouderij om de leefomstandigheden van dieren en de kwaliteit van vlees te verbeteren.

Het OBA concludeert dat de huidige veehouderijpraktijken gericht zijn op winstmaximalisatie, wat leidt tot lagere kwaliteit van vlees, meer gezondheidsproblemen voor dieren en verhoogde risico’s voor de volksgezondheid.

Lees ook: Lidl koopt 70 procent van tomaten bij Andalusische producenten