UEFA gaat omkoopschandaal FC Barcelona onderzoeken

door admin
UEFA gaat omkoopschandaal FC Barcelona onderzoeken

De voetbalclub uit Catalonië zou de voormalige vicevoorzitter van de scheidsrechterscommissie in Spanje hebben betaald om voordeel te krijgen bij bepaalde wedstrijden. Deze voormalige vicevoorzitter is José María Enríquez Negreira, vandaar ook de term ‘caso Negreira’.

Inspecteurs bekijken of Barca de regels heeft overtreden

De UEFA publiceerde op donderdagavond een korte verklaring waarin staat dat er “inspecteurs zijn benoemd om te kijken of er sprake is geweest van het overtreden van de regels”.  De UEFA verwees bij de verklaring naar artikel 31(4) in het reglement van de Europese voetbalbond. De UEFA zegt binnenkort met meer details te komen.

Ruim 7,3 miljoen euro aan bedrijven van oud-vicevoorzitter

Al geruime tijd zijn de ogen gericht op FC Barcelona en het vermoeden van omkoopschandalen. Er zou in totaal tussen 2001 en 2018 iets meer dan 7,3 miljoen euro zijn betaald aan bedrijven die allemaal gelinkt zijn aan José María Enríquez Negreira.

De Catalaanse club bevestigt wel dat er in deze periode meerdere betalingen zijn gedaan maar dat het zou gaan om ‘het inwinnen van extern advies’. De laatste betaling aan Negreira vond plaats in 2018 en dat was ook het jaar waarin hij stopte als vicevoorzitter van de Spaanse scheidsrechtersbond. Ondanks deze verklaring verwacht Justitie in Spanje dat het gaat om omkoping en besloot daarom om FC Barcelona aan te klagen.

Rivaal Real Madrid steunt aanklacht van UEFA

Na deze aanklacht, en de steun die de aanklacht kreeg van onder meer aardsrivaal Real Madrid, waren de ogen gericht op wat de UEFA zou gaan doen. Er is geprobeerd om binnen de Spaanse voetbalbond, La Liga, al actie te ondernemen maar deze bond liep tegen een verjaringstermijn aan van drie jaar. Toch zijn de aantijgingen zo serieus dat het hoogste voetbalorgaan binnen Europa wel besloten heeft om een onderzoek te starten.

Dit vind je misschien ook leuk