Update bosbrand Costa del Sol bij Mijas en Alhaurín

door admin
Update bosbrand Costa del Sol bij Mijas en Alhaurín

300 bewoners van Lauro Golf konden weer naar hun woningen terugkeren. Op dit moment werkt de brandweer onvermoeibaar door om erger te voorkomen. Praktisch de hele noordkant van de Sierra de Mijas is al zwart. Met man en macht moet voorkomen worden dat het vuur zich verder ontwikkeld. 

Vuur nadert tankstation

Zojuist is het tankstation BP bij Venta Los Morenos en de wijk Chorro in Alhaurín el Grande ontruimd evenals de zone La Mota bij restaurant Finca La Mota, bij vele Nederlanders bekend.

Volgens de brandweer is deze brand erger dan die in 2012 die begon in Barranco Blanco, niet ver van dit tankstation vandaan, en zich helemaal tot aan Marbella en Ojén ontwikkelde. De dichtheid van pijnbomen is hoog op de noordhelling en er liggen vanwege een gebrek aan winteronderhoud en weinig neerslag in het voorjaar grote hoeveelheden brandbaar materiaal. 

Omstandigheden moeilijker

Ondanks dat er een relatief matige wind staat (zuidoost en 14km per uur), zijn de omstandigheden vandaag, zaterdag, moeilijker geworden vanwege een gedaalde luchtvochtigheidsgraad (25%) en erg hoge temperaturen (om 18h nog 31 graden). Door de manier waarop de dennenbomen – overigens geen autochtone begroeïng – verbranden, vormen zich veel vonken die alle kanten opvliegen en nieuwe brandhaarden vormen. Op andere plekken laait het vuur daardoor juist weer opnieuw op.

Alhaurín Golf bedreigd door vlammen

Even na vijf uur naderde de vlammenzee Alhaurín Golf. Zie ook de foto op deze pagina. De wijk wordt op dit moment (17:34h) ontruimd. De hierlangs lopende A-387 van Alhaurín naar Mijas-Pueblo is afgesloten vanaf km 0 tot aan Mijas Pueblo in beide richtingen. De A-404 van Alhaurín el Grande naar Alhaurín de la Torre is afgesloten tussen km 9 – km 18 meldt #IFMijas.

“Vuur minder agressief dan vrijdag”

Vlgens Alejandro Molina, woordvoerder van Infoca is het vuur minder agressief dan vrijdag toen het met een snelheid van 50 meter per seconde voortraasde met een “enorme ontsteking van secundaire brandhaarden”. Vandaag is het mogelijk om aan alle perimeters van het vuur bluswerkzaamheden te verrichten. 

Terugkeer bewoners naar hun huizen

Wel is volgens de burgemeester van Alhaurín el Grande het vuur opnieuw opgelaaid in het gebied boven Pinos de Alhaurín en beweegt zich nu voort richting het noorden. Hij benadrukt dat de bewoonde gebieden veilig zijn en er wordt gewerkt aan de terugkeer van de bewoners naar hun huizen. 

Front van 20 kilometer

Buiten de hoge temperaturen op zaterdag is het dichtbegroeide bergachtige terrein waar geblust moet worden gecompliceerd. Het vuur heeft een front van bijna 20 kilometer lengte en de rookontwikkeling daarvan maakt het werk voor de blusvliegtuigen moeilijk. 

Autoriteiten raden bewoners van Alhaurín el Grande en Alhaurín de la Torre aan zoveel mogelijk hun ramen en deuren te sluiten vanwege de hoge concentratie aan rook en roetdeeltjes in de lucht.

De brand ontstond vrijdagmiddag rond 13 uur in de zone ‘El Higueron’ in de Sierra de Mijas. 

Kritiek op overheden en slecht bosbeheer

Op Twitter is veel kritiek te lezen onder de hashtag I#IFMijas en #IFAlhaurín op het beleid. Men vraagt zich af wat er moet gebeuren en hoelang het duurt voor er een adequate reactie komt op de vele branden die in dit gebied elk jaar weer ontstaan. De bossen verbranden en autoriteiten verzaken het preventieve bosonderhoud in de winter uit bezuinigingsoverwegingen, zo klinkt het. 

Waarom nationale militaire brandweer nog niet ingeschakeld?

Ook is er kritiek op het feit dat de huidige president van Andalusië nog steeds niet om hulp heeft gevraagd van de militaire brandweerdienst UME. 

@IncendiosAndalucia tweet hierover: “Ik zie veel discussie over de vraag of de@UMEgob  moeten optreden in de #IFMijas of dat we al te laat zijn. Twijfel er nooit aan dat INFOCA het beste wil voor Andalusië en dat ze, wanneer ze dat nodig achten, om hulp zullen vragen. De autonome gemeenschap is degene die om hulp van de centrale overheid moet vragen.

Via deze link krijg je een indruk van het aangetaste gebied en van hoe het zich ontwikkelt. Let wel, de beelden zijn niet live.

Dit vind je misschien ook leuk