Valencia heeft wereldprimeur met deze proef vierdaagse werkweek

door admin
Valencia heeft wereldprimeur met deze proef vierdaagse werkweek

Met dit initiatief wordt Valencia ‘de eerste stad ter wereld die een maand lang een 32-urige werkweek test’ met een focus op de inwoner in plaats van op het bedrijfsleven.  

De test wordt gedurende een maand uitgevoerd, tussen 10 april en 7 mei, op vier feestelijke maandagen waarop niet gewerkt wordt. Na de start op Tweede Paasdag wordt de test herhaald op 17 april, San Vicente Ferrer, 24 april (verplaatsing van de feestdag van San Vicente Mártir) en op 1 mei, Dag van de Arbeid.

Het doel van dit initiatief, waarvan naar verwachting in juli de uitkomsten worden gepubliceerd, is om te weten wat het effect ervan is op ‘burgeraspecten’. De proef gaat niet alleen om de invloed op zakelijke, financiële of overheidsdiensten, zoals dat in andere landen het geval was.

Het gaat niet om het aantal arbeidsuren, aangezien het jaarlijkse aantal gewerkte uren niet zal worden verminderd. ‘Het is geen programma voor arbeidstijdverkorting. Dat is niet onze zaak, dat is aan de werkgevers, de werknemers en de onderhandelingen – op dit gebied. Het gaat om het uitvoeren van een test, een ervaring. ‘Het is een innovatieve gedachte, ontwikkeld voor de mensen’, zo verwoordde de burgemeester van Valencia, Joan Ribó het idee. ‘Het komt de hele Valenciaanse samenleving ten goede, zowel inhoudelijk als organisatorisch’.

Dit vind je misschien ook leuk