Valencia zet streep door wilde vrijgezellenfeesten

door admin
Valencia zet streep door wilde vrijgezellenfeesten

Dat die mensen zich vermaken is natuurlijk prima. Alleen gaat hun lol vaak ten koste van de inwoners. Ook in het mooie historische centrum van Valencia, bekend om zijn futuristische Ciudad de las Artes y Ciencias, sinaasappels en het bruisende nachtleven, zijn vrijgezellenfeesten niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Het stadsbestuur neemt nu drastische maatregelen tegen de groeiende overlast hiervan tegen te gaan. 

Bewoners, vooral van de hippe wijk Ruzafa, trekken al jaren aan de bel over het lawaai en de vulgariteit die deze feesten vaak met zich meebrengen. Nu lijkt er eindelijk te worden ingegrepen.

Juan Carlos Caballero, de woordvoerder van de Partido Popular en wethouder van Milieu, heeft aangekondigd dat het gemeentebestuur een verordening overweegt die eerder ook in Málaga en Cordoba is ingevoerd. Deze regelgeving verbiedt mensen om zich in slechts ondergoed of met seksueel suggestieve accessoires in het openbaar te begeven. “Het is een goede verordening, en we zijn al bezig met het aanpassen van onze eigen lokale wetten,” zegt Caballero.

De kern van het probleem

De overlast is niet alleen een probleem voor de lokale bewoners maar werpt ook een smet op het imago van de stad als toeristische bestemming. “Deze maatregelen zijn bedoeld om het samenleven tussen inwoners en bezoekers en het respect in de openbare ruimten te verbeteren,” legt Caballero uit.

De verordening

De verordening waar Valencia inspiratie uit haalt, werd pas geleden door het stadsbestuur van Málaga goedgekeurd. Deze wetgeving heeft als doel de openbare ruimte als een plek van ontmoeting, samenleven en goede manieren te bewaren. Overtredingen kunnen leiden tot boetes van maximaal 750 euro. Dat is niet niks, dus een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Aanvullende maatregelen

Naast de nieuwe regels voor vrijgezellenfeesten zet Valencia ook in op het aanpakken van andere vormen van openbare overlast, zoals het drinken van alcoholhoudende dranken op straat, beter bekend als ‘botellón’. Er zijn al verschillende operaties uitgevoerd, in samenwerking met de nationale politie, om deze vorm van overlast aan te pakken. Afgelopen weekend werden er 36 inspecties uitgevoerd, resulterend in negen boetes voor verschillende overtredingen zoals geluidsoverlast.

Met deze nieuwe regels hoopt Valencia een evenwicht te vinden tussen het levendige toerisme en de rust en orde die de lokale bewoners verdienen. Het is een delicate balans, maar eentje die het stadsbestuur serieus neemt. De tijd zal leren of deze maatregelen effectief zijn.

Dit vind je misschien ook leuk