Vanaf 7 februari geen mondkapjesplicht meer in het openbaar vervoer in Spanje

door admin
Vanaf 7 februari geen mondkapjesplicht meer in het openbaar vervoer in Spanje

Wel blijft het dragen van een mondkapje verplicht in gezondheidsinstellingen en -diensten en voor werknemers en bezoekers van sociale gezondheidscentra. Minister van Volksgezondheid, Carolina Darias, heeft donderdag aangekondigd dat het verplichte einde van het dragen van gezichtsmaskers in het openbaar vervoer naar verwachting op 7 februari zal worden goedgekeurd.

Darias verklaarde dat ze “het voorstel om de verplichting om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer af te schaffen” aan de ministerraad zal voorleggen. Hierbij wordt rekening gehouden met de huidige situatie van epidemiologische stabiliteit van Covid-19 en rapporten van experts en wetenschappelijke verenigingen.

Nog steeds verplicht in gezondheidsinstellingen

Desondanks zullen gezichtsmaskers nog steeds verplicht zijn in gezondheidsinstellingen, apotheken en in sociale gezondheidscentra voor hun werknemers en bezoekers.

Volgende week zal Carolina Darias de Interterritoriale Raad van het Nationale Gezondheidssysteem (CISNS) bijeenroepen. Daar coördineert ze de maatregel met de autonome gemeenschappen en steden.

Het besluit is gebaseerd op de bevindingen van het rapport over waarschuwingen en voorbereidings- en reactieplannen dat onder de bevoegdheid van de volksgezondheidscommissie valt.

De minister herinnerde eraan dat alle besluiten die in de verschillende fasen van de pandemie zijn genomen, zijn overeengekomen in de CISNS. Vervolgens bedankte ze de inzet en het werk van alle administraties, deskundigen en wetenschappelijke verenigingen, gezondheidswerkers en burgers.

Spanje als een van de laatste landen met mondkapjesverplichtingen

Spanje is een van de weinige overgebleven landen in Europa waar nog een mondkapjesplicht geldt. Oostenrijk, Duitsland en Griekenland hebben ook nog steeds beperkingen. Al schrappen, met uitzondering van Oostenrijk, begin februari ook de andere landen de plicht tot het dragen van een mondkapje in hun OV. Terwijl in Oostenrijk er nog steeds een strikte verplichting is om FFP 2-gezichtsmaskers te dragen in het openbaar vervoer.

Dit vind je misschien ook leuk