Vanaf maandag staking bij geprivatiseerde luchthaventorens in Spanje

door admin
Vanaf maandag staking bij geprivatiseerde luchthaventorens in Spanje

De vergadering van de wettelijke vertegenwoordiging van werknemers en dienstverleners in de geliberaliseerde controletorens met de werkgevers, FerroNats en Saerco, was ‘geen succces’, aldus de vakbond. 162 werknemers worden opgeroepen om te staken.

Waar en wanneer vinden de stakingen plaats?

De eerste stakingsdag vindt plaats op maandag 30 januari en zal elke maandag in februari worden voortgezet. Dat betekent dat op maandag 30 januari en 6, 13, 20 en 27 februari gestaakt wordt in de torens van A Coruña, Alicante-Elche, Castellón, Cuatro Vientos, El Hierro, Fuerteventura, Ibiza, Jerez, Lanzarote, La Palma, Lleida, Murcia, Sabadell, Sevilla, Valencia en Vigo. 

Voorstel van tafel

Tijdens de onderhandelingen donderdag heeft Saerco een CPI-verhoging voor de jaren 2021 (0%), 2022 (1%), 2023 (2%) en 2024 (2,5%) voorgesteld. Dit voldoet niet aan de verwachtingen van de werknemers ‘aangezien het ver achterblijft bij hun voorstel’.Saerco zegt dat de voorgestelde loonsverhoging van 5,5% ‘de levensvatbaarheid van het bedrijf ernstig in gevaar brengt’.

De vakbond rechtvaardigt dat Saerco bij de toekenning van vergunningen door de overheid via elektronische inschrijving, het zogenaamde perceel 2 (Jerez, Sevilla, Cuatro Vientos – in Madrid -, Vigo en A Coruña) heeft bemachtigd, ‘met een economisch voorstel dat enkele tientallen miljoenen euro lager ligt dan dat van zijn concurrenten’. Bovendien wist Saerco dat de loonkosten van FerroNats hoger lagen dan volgens de sectorale overeenkomst. 

Volgens CCOO heeft Saerco de voornoemde overeenkomst nageleefd vanaf de overgang in de verandering van exploitant (tussen februari en mei 2021) tot december van datzelfde jaar. Toen was de sectorale overeenkomst eenzijdig niet meer van toepassing, ‘wat voor het personeel een economisch verlies van meer dan 16% van hun salaris betekende’.

Dit vind je misschien ook leuk