Vanaf maandag wordt de kou nog intenser in Spanje

door admin
Vanaf maandag wordt de kou nog intenser in Spanje

Om over plaatsen in het binnenland op de Spaanse hoogvlakte maar niet te spreken. De huidige kougolf die over Spanje trekt, zou de koudste worden in dertig jaar tijd. Deze is vooral intens in de noordelijke helft van het land. In dit opzicht bereikte een gemeente in de noordelijke provincie Soria de laagste temperatuur in heel Spanje. In San Pedro Manrique (tussen de steden Soria en Logroño) werd het 14,1 graden onder nul. Hier moet wel bij verteld worden dat deze plaats op een hoogte van 1.096 meter ligt. Die temperatuur werd zaterdagochtend om 6.10 uur gemeten. 

Bekijk ook: Winters weer keert terug in Spanje met drastische daling van temperaturen

Het skistation Astún in Huesca komt op de tweede plaats met 11,5 graden onder nul, gevolgd door de Sierra Nevada in Granada met 11,4 graden onder nul. 

Laatste temperaturen in provincie Soria

Eveneens in de provincie Soria liggen de andere laagste temperaturen die op zaterdag gemeten zijn. Zo werd het 9,6 graden onder nul in La Póveda de Soria, Puerto del Pico in Avila (-9,3 graden), het skigebied La Covatilla in Salamanca (- 8,7) en de gemeente Burgos van Monterrubio de la Demanda (-8,2).

Volgens Telecinco moet het ergste van deze kougolf nog komen. Vanaf maandag komt een koude massa Spanje binnen en zal het kwik op sommige plaatsen laten dalen tot -15ºC. De temperatuur komt zelfs in sommige gebieden overdag niet boven nul.

Kou verergert vanaf maandag

Ruben del Campo, woordvoerder van Aemete waarschuwt dat de kou maandag zal verergeren. “Tussen de anticycloon op de Britse eilanden en de storm in de Middellandse Zee zal deze dagen een corridor van winden uit Noord-Europa worden gegenereerd. Deze zijn erg koud en zullen leiden tot een verdere temperatuurdaling in Spanje, die erg koud zijn, en die zullen leiden tot een temperatuurdaling in Spanje”. Ook overdag bereikt het kwik nauwelijks waarden boven de 8 of 10ºC.

In het noorden van de Gemeenschap van Madrid, in Guadalajara, Ávila, La Rioja of het binnenland van Asturië kan het ’s nachts -12 ºC zijn; in een groot deel van Castilla-La Mancha en Galicië wordt het -8; rond -1 ºC in Extremadura en de Valenciaanse Gemeenschap.

Lekkerste temperaturen op de Canarische Eilanden

Overdag zal de temperatuur in de berggebieden van de noordelijke helft van het schiereiland en het centrum niet boven nul graden komen; die blijft steken bij ongeveer 5 ºC in Madrid en Cuenca; minder dan 3 ºC in Valladolid of Cantabrië. Het maximum zal iets warmer zijn in het westen van Andalusië, waar het tot 17ºC zal oplopen, en op de Canarische Eilanden, waar het meer dan 20ºC zal zijn.

Officieel geen koudegolf

In technische zin kan (nog) niet van een koudegolf gesproken wordt, omdat de noodzakelijke drempels van intensiteit en duur van de koude-episode niet worden overschreden. Del Campo voorspelt dat de kou tot midden volgende week aanhoudt met nauwelijks neerslag. “Vanaf donderdag of vrijdag zal de temperatuur in het grootste deel van Spanje zich herstellen tot meer normale waarden. Wel is er wijdverbreide vorst te verwachten op de Balearen en in bijna het hele binnenland van het schiereiland. Die zal intens blijven op het noordelijke plateau en in de bergen”, aldus Del Campo van Aemet

Dit vind je misschien ook leuk