Vastgoedprijzen in Barcelona en Madrid beginnen te dalen

door admin
Vastgoedprijzen in Barcelona en Madrid beginnen te dalen

Deskundigen van Singular Bank, waaronder strategiechef Roberto Scholtes, voorspellen in de krant La Vanguardia een prijsdaling van ongeveer 7% voor woningen en zelfs 20% voor kantoorruimtes in Barcelona en Madrid. Deze voorspellingen zijn gebaseerd op de huidige marktcondities, waarbij vraag en aanbod elkaar niet lijken te vinden.

Nationale vooruitzichten

Op nationaal niveau voorspelt Bankinter dat woningprijzen dit jaar met 1,2% zullen stijgen, gevolgd door een daling van 2% het komende jaar. Deze subtiele schommelingen staan in contrast met de situatie in andere Europese landen, waar economische krimp en renteverhogingen directe invloed hebben op de vastgoedmarkt.

Regionale ontwikkelingen

Volgens het laatste rapport van het Colegio de Registradores is de gemiddelde prijs per vierkante meter in Barcelona met 0,8% gedaald ten opzichte van vorig jaar, terwijl in Madrid de prijzen nog steeds stijgen. Deze gegevens duiden op een duidelijke vertraging van de markt in beide steden.

De verschuiving van de vraag

De vraag naar woningen verschuift bovendien naar de randgebieden van beide steden. Dit wordt onderstreept door de afname van het aantal woningtransacties in de stadscentra ten opzichte van de provincies. Deze trend wijst op een zoektocht naar meer betaalbare opties buiten de stadscentra.

Grootste impact op commercieel vastgoed

De kantorenmarkt in Barcelona en Madrid ziet een aanzienlijke daling in transacties, met een afname van 72% in Barcelona en 34% in Madrid. Dit wijst op een sterke neiging onder kopers om te wachten op prijsaanpassingen, die naar verwachting in de eerste helft van het volgende jaar zullen plaatsvinden.

Hoewel de vastgoedmarkt in de centra van Barcelona en Madrid nog steeds wordt gekenmerkt door een beperkt aanbod, wijzen de huidige trends op een aankomende verandering. Met de verwachte prijsdalingen kunnen nieuwe kansen ontstaan voor zowel kopers als investeerders. 

Lees ook: Spanje bouwt meer nieuwe woningen bij dalend aantal vastgoedtransacties

Dit vind je misschien ook leuk