Verlaten tabaksfabriek in Sevilla wordt ambitieus modern stadscomplex

door admin
Verlaten tabaksfabriek in Sevilla wordt ambitieus modern stadscomplex

In de voormalige fabriek worden onder andere een vijfsterrenhotel en overige openbare voorzieningen gerealiseerd en er komen zeker vier hectaren aan groene zones rondom. Een voetgangersbrug over de rivier Guadalvivir gaat het complex verbinden met het historische stadscentrum van Sevilla. 

Semi-particulier project

Afgelopen dinsdag is het verlaten fabrieksterrein dat in eigendom was van de Spaanse tabaksmultinational Altadis verkocht aan de Spaanse investeringsgroep KKH. De grootschalige renovatie van het gebouwencomplex is een semi-particulier project waar ook de gemeente Sevilla en de Provinciale Commissie voor Erfgoed van de Andalusische regering hun goedkeuring voor hebben gegeven. Het project dat naar verwachting eind 2024 zal zijn afgerond, levert direct al zo’n 500 nieuwe banen op. 

Meest ambitieuze stadsproject uit de afgelopen 20 jaar

Volgens burgemeester Juan Espaldas van Sevilla zijn er langdurige onderhandelingen aan het akkoord voorafgegaan, waarbij gezocht is naar een goed evenwicht tussen de belangen voor de investeerder en die voor de stad. Gemeenteraadslid voor Toerisme en Cultuur Antonio Muñoz heeft laten weten dat het om het meest ambitieuze stadproject gaat uit de afgelopen 20 jaar. 

De oude tabaksfabriek is een beschermd industrieel bouwwerk uit 1958. Na de renovatie zal het complex 14 duizend vierkante meter groot zijn, waarvan 4 duizend vierkante meter bestemd is voor, en beheerd wordt door, de gemeente Sevilla. De overige ruimten krijgen een innovatieve, zakelijke of culturele bestemming.

Verbinding Los Remedios met historisch centrum

Het ontwerp van het project is van de Japanse architect Kengo Kuma, die ook het Olympisch Stadion in Tokyo ontwierp voor de komende Olympische Spelen. De voetgangersbrug die het complex met het oude centrum verbindt, is van de hand van de Franse ingenieur Michel Virlogeuz. Niet alleen het gemoderniseerde fabriekscomplex, maar de hele wijk Los Remedios zal, inclusief nieuw stadspark, met de nieuw te bouwen voetgangersbrug meer bij het centrum van Sevilla gaan horen. 

Dit vind je misschien ook leuk