Verzekering voor hondeneigenaren in Spanje: waar moet je op letten?

door admin
Verzekering voor hondeneigenaren in Spanje: waar moet je op letten?

Hoewel de uitvoering van de Spaanse Dierenwelzijnswet gedeeltelijk is uitgesteld, is het goed om je als Spaanse hondenbezitter alvast voor te bereiden. Waar moet de verzekering straks aan voldoen? En wat zijn de kosten?

Op vrijdag 29 september, is in Spanje de nieuwe Dierenwelzijnswet ingegaan. Deze wet brengt een reeks nieuwe regels met zich mee voor huisdierbezitters. Hieronder valt ook de verplichting voor hondeneigenaren om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Hoewel de wet vandaag officieel van kracht gaat, is een deel van de onderhevige regelgeving nog niet goedgekeurd. Het demissionaire kabinet heeft hier geen bevoegdheid toe. Dit wil zeggen dat deze verplichting nog niet gelijk opgelegd kan worden. Maar het is verstandig om als hondeneigenaar wel alvast voorbereid te zijn, het is slechts een kwestie van tijd voordat het wel verplicht wordt.

Waar moet de verzekering aan voldoen?

Hondeneigenaren zijn straks verplicht om gedurende het hele leven van hun dier een geldige aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Deze verzekering dient niet alleen schade aan derden te dekken, maar ook de personen die (op dat moment) verantwoordelijk zijn voor de hond. Ook als deze wordt uitgelaten door iemand anders dan de eigenaar. De wet schrijft aanvankelijk een minimale dekking van 120.000 euro voor, maar dit bedrag kan variëren afhankelijk van de inflatie. De gemiddelde dekking van deze verzekering ligt in de praktijk echter hoger. Volgens Spaanse vergelijkingssite Rastreator is dit tussen de 200.000 en 300.000 euro. Maar in sommige gevallen is helemaal geen aparte aansprakelijkheidsverzekering nodig. Het kan namelijk zijn dat deze dekking al wordt geboden door een aansprakelijkheidsverzekering vanuit de inboedel- of opstalverzekering. Het loont om dit van tevoren goed uit te zoeken om dubbele verzekering te voorkomen.

Hoeveel kost de verzekering?

De kosten van de aansprakelijkheidsverzekering liggen volgens Roams Seguros tussen de 40 en 60 euro per jaar. Zo biedt Axa bijvoorbeeld al een aansprakelijkheidsverzekering aan vanaf 42 euro per jaar, Mapfre vanaf 49 euro en Vertie vanaf 54 euro. Vaak is het mogelijk om deze verzekering uit te breiden met een dekking voor dierenartskosten. SanteVet biedt deze optie aan vanaf 205 euro per jaar, Verti vanaf 218 euro en Mapfre vanaf 260 euro per jaar. Het prijsverschil wordt bepaald door de verschillende dekkingsmogelijkheden die elke verzekeraar biedt, zoals vaccinaties, controles, operaties en andere diensten.

Lees ook: Wet op Dierenwelzijn vanaf vrijdag in werking in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk