Vissers in 47 Spaanse havens vissen plastic afval voor nieuwe producten

Een nieuw leven voor afval uit zee

door Elize van LoonElize van Loon
afval uit zee

Sinds 2015 hebben vissers van 600 schepen, gevestigd in 47 Spaanse havens, in totaal 1.348 ton afval uit de Spaanse zeeën verwijderd. Dit afval wordt vervolgens gebruikt als grondstof voor het maken van nieuwe consumentenartikelen, zoals kleding en schoenen.

Non-profitorganisatie Fundación Ecoalf startte in 2015 het initiatief ‘Upcycling the Oceans’. Later kwam daar Ecoembes bij, een non-profitorganisatie die verantwoordelijk is voor het beheer van verpakkingsafval.

Bijdrage van vissers

De vissers hebben een cruciale rol. Wanneer ze afval in hun netten vinden, brengen ze het naar land. Ze plaatsen het in speciale containers in de havens, zodat het kan worden gerecycled. In 2024 hebben 2.729 vissers, voornamelijk sleepnetvissers, 151.540 kg afval verzameld uit de Spaanse zeebodem.

Dat jaar sloten de havens van Vigo en Marín zich ook aan bij het project, waardoor het aantal deelnemende havens op 47 komt, verspreid over vijf autonome gemeenschappen: Galicië, Catalonië, de Valenciaanse Gemeenschap, de regio Murcia en Andalusië.

Fases van het proces

Het proces is verdeeld in vier fasen: ophalen, scheiden, recyclen en verwerken. In de eerste fase scheiden de vissers op zee het afval van de gevangen vis. Terug in de haven wordt het afval in speciale containers geplaatst en naar sorteerinstallaties vervoerd voor verdere verwerking. PET-plastic afval wordt omgezet in ‘marine draad’, een 100% gerecycled polyester dat gebruikt wordt voor het maken van producten met dezelfde kwaliteit en ontwerp als niet-gerecycleerde producten. Overig afval wordt gesorteerd en naar de juiste recyclingkanalen gestuurd voor hergebruik.

Samenwerking

Basilio Otero, visser uit Burela (Lugo) en voorzitter van de Spaanse Nationale Federatie van Vissersgilden, benadrukt het belang van de bijdrage van de visserijsector aan de schoonmaak van de zee. Hij gebruikt dagelijks de containers op de schepen om plastic afval te verzamelen. Pedro Carmona, voorzitter van de Federatie van Vissersgilden van Torrevieja (Alicante), sloot zich zes of zeven jaar geleden aan bij het project. Hij gelooft dat elke kleine bijdrage helpt om de zee schoon te houden.

Betrokkenheid van de samenleving

Nieves Rey, directeur Communicatie en Marketing bij Ecoembes, stelt dat een toekomst zonder afval alleen mogelijk is als iedereen samenwerkt. Naast recycling zijn reductie en hergebruik essentieel om te voorkomen dat afval in zee terechtkomt. Vissers spelen een cruciale rol in het verwijderen van plastic afval uit de oceanen, maar zij hebben de inzet van de hele samenleving nodig.

Lees ook: Illegale afvalhandel: Spanje als vuilstort van Europa