Voedselalert in Spanje: populair specerij uit supermarkten teruggeroepen

door admin
Voedselalert in Spanje: populair specerij uit supermarkten teruggeroepen

De potjes kaneel worden in Spaanse supermarkten verkocht. In gemalen kaneel van het merk Especias Pedroza is de bacterie clostridium perfringens aangetroffen. Het gaat specifiek om de transparante potten van 700 gram:

Partij A220079, met een houdbaarheidsdatum van 31/12/2023;

Partij A222605, met een houdbaarheidsdatum van 28/02/2026.

De waarschuwing is afkomstig uit de regio Madrid, maar het exacte verspreidingsgebied is niet bekendgemaakt. Als voorzorgsmaatregel wordt mensen die het product in huis hebben, aangeraden het niet te consumeren. Deze informatie is gedeeld met de autoriteiten van de autonome gemeenschappen om na te gaan of de betrokken producten uit de handel zijn genomen en om eventuele besmettingen te melden.

Wat doet de bacterie? 

Clostridium perfringens kan, eenmaal in het spijsverteringskanaal, voedselvergiftiging veroorzaken. De meest voorkomende symptomen zijn diarree tot buikkrampen. Dit komt meestal tussen 6 en 24 uur na inname van het besmette voedsel voor.

Ook kunnen besmette personen overgeven en koorts krijgen, hoewel dit minder vaak voorkomt. Deze symptomen verdwijnen meestal na een volle dag. Antibiotica wordt niet gegeven omdat het om een symptomatische voedselvergiftiging gaat.

De clostridium perfringens-bacterie komt meestal in vleesproducten voor. Sporen ervan kunnen overleven tijdens het koken van levensmiddelen. Door onjuiste koeling en als voedsel gedurende langere tijd wordt bewaard bij een temperatuur tussen 15 en 55ºC, vermenigvuldigt de bacterie zich. 

Deskundigen raden, om besmetting te voorkomen, aan om grote stukken vlees niet te koken. En een juiste bereidingstemperatuur te gebruiken die past bij het product, snel te koelen, voedsel in de koelkast te bewaren en ook restjes voldoende op te warmen voor consumptie.

Dit vind je misschien ook leuk