Voedselalert Spanje: Pas op met watermeloenen uit Marokko

door admin
Voedselalert Spanje: Pas op met watermeloenen uit Marokko

Niets zo lekker als een goede watermeloen op een hete Spaanse zomerdag. Alleen bevatten 'sandias' uit Marokko volgens de autoriteiten sporen van een gevaarlijke pesticide 'methomyl'.

Het Europese systeem voor snelle waarschuwingen voor levensmiddelen en diervoeders (RASFF) heeft de binnenkomst in Spanje van een partij watermeloenen die de pesticide methomyl bevat als ernstig beschreven.

Bij een grenscontrole is die pesticide is op watermeloenen uit Marokko aangetroffen in hoeveelheden die de Europese normen overschrijden. Methomyl is een stof die als pesticide wordt gebruikt en in sommige gevallen ernstige gevolgen kan hebben. Symptomen van vergiftiging door deze stof zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken, overmatig zweten, beven, spierzwakte en wazig zicht.

Gekochte meloenen terug naar winkel

Consumenten wordt dringend afgeraden om watermeloenen afkomstig uit Marokko te consumeren. Mochten zij deze al hebben gekocht, dan kunnen ze deze onmiddellijk terugbrengen naar de betreffende winkel. De autoriteiten werken nauw samen met de supermarkten en winkels om ervoor te zorgen dat de betreffende watermeloenen uit de schappen worden gehaald om de volksgezondheid te beschermen.

Bij symptomen onmiddellijk medische hulp inroepen

Als je symptomen van vergiftiging vertoont na het consumeren van watermeloen, is het raadzaam om onmiddellijk medische hulp in te roepen en je zorgverlener op de hoogte te stellen van je mogelijke blootstelling aan het pesticide ‘methomyl’.

De gezondheidsautoriteiten voeren momenteel een grondig onderzoek uit naar de oorsprong en distributie van deze watermeloenen om verdere verspreiding te voorkomen en mogelijke risico’s voor de volksgezondheid te minimaliseren. 

De Spaanse consumentenbond FACUA voegt toe dat het mengen van methomyl met alcoholgebruik het centrale en perifere zenuwstelsel kan aantasten en nierfalen kan veroorzaken.

Lees ook: Lidl-product teruggetrokken vanwege gelijkenis met frisdrank

Dit vind je misschien ook leuk