Voor het eerst dit jaar winters weer in Spanje

door admin
Voor het eerst dit jaar winters weer in Spanje

Winterse kou zal dit weekend de hoofdrol spelen met vorst in een groot deel van het centrum en noorden van Spanje. In het Middellandse Zeegebied gaat het vooral hard waaien met windstoten tot 80 kilometer per uur.

De weersituatie deze week is “typisch herfstachtig”, zegt Rubén del Campo, woordvoerder van het Staats Meteorologisch Agentschap (Aemet). De opeenhopingen van regen in de komende dagen kunnen zelfs meer dan 50 en zelfs 100 liter per vierkante meter bedragen, waarschuwt hij. De sneeuwgrens zal dalen tot 1.00 meter in de bergen van het midden en noorden van het schiereiland. Op veel bergtoppen in het binnenland, zoals hier in de Sierra Nevada is de eerste echte sneeuw van het jaar gevallen.

Regen in heel Spanje en kans op harde wind

Voor de natuur en gewassen is het goede nieuws dat vrijwel heel Spanje te maken krijgt met regen. De waterreservoirs in Spanje zijn gemiddeld gevuld voor slechts 32,55% van hun capaciteit volgens Embalses.net, dus daar kan wel wat bij. De regio’s die tot halverwege volgende week het meest kunnen rekenen op regen zijn Galicië en de Cantabrische gemeenschappen, hoewel de Atlantische storm heel Spanje zal treffen.

Meer dan 50 liter/m2 zal zich ophopen in bergachtige gebieden in het centrum, in punten in het zuiden en in het centrum van Andalusië, en misschien ook in het noorden van Mallorca.

Nieuw regenfront op donderdag

Vandaag, donderdag, komt er een nieuw regenfront aan dat het schiereiland van noordwest naar zuidoost zal doorkruisen. De meeste neerslag zal worden geregistreerd in Galicië, het noorden van Extremadura, het zuidwesten van Castilla y León, de oostelijke Cantabrische Zee en de Pyreneeën.

Dit front zal op donderdag het Middellandse Zeegebied of de Balearen nog niet bereiken, maar hier kan men wel rekenen op harde wind en hoge golven. In de Alboranzee tussen Andalusië en Marokko zijn die naar verwachting tot 3 meter hoog.

Hoge golven

Ook geeft Aemet een oranje waarschuwing wegens een zeestorm aan de noordelijke kusten. Code oranje is geactiveerd in Galicië, met golven  treffen, dus Aemet heeft de oranje waarschuwing geactiveerd in Galicië, tot 7 meter hoog, en in de Golf van Biskaje, waar de golven 3 of 5 meter zullen bereiken.

Temperaturen

Wat de temperaturen betreft, zal het nog een relatief “warme” dag zijn in de regios Murcia, Alicante of Málaga met maxima tot 25 graden. In Valencia, Castellón of Almería zal deze maximumtemperatuur eveneens genaderd worden.

Sneeuw en winterkou in het weekend

In het weekend verandert de situatie echter door het passeren van een trog of “koudeluchttong”. De wind zal naar het noordwesten draaien, dus kouder zijn. Dat heeft tot gevolg dat de temperaturen behoorlijk zullen dalen tot normale of zelfs iets koelere waarden dan normaal is voor de tijd van het jaar. Vooral in het binnenland, waar voor het eerst nachtvorst voor zal komen. De regen neemt daarentegen even pauze.

Vrijdag vooral regen in het noorden

Vrijdag zal het vooral regenen in Galicië en de Cantabrische gemeenschappen evenals in sommige delen van het binnenland van het schiereiland. Op zaterdag zullen ze het noordoosten van Catalonië en punten van Castilla y León kunnen bereiken. In de rest van het schiereiland zijn er wolken maar geen regen. Op de Balearen zullen er wat stormen zijn.

Daling sneeuwgrens

Het belangrijkste is de daling van de sneeuwgrens op vrijdag tot 1.000 meter in de bergen van het centrum en noorden van het schiereiland. Hoewel deze op zaterdag weer stijgt tot 1.600 à 2.000 meter. Meteorologen verwachten vorst in berggebieden, puten op de hoogvlakte en het centrum en noorden van het land. Concreet kan het kwik op zaterdag in Cuenca, Ávila, Burgos, Soria of Teruel dalen tot onder nul en wat maximumtemperatuur betreft de 10ºC niet overschrijden. Zondag verdwijnt de vorst, die dan beperkt blijft tot zeer hoge berggebieden.

Op zondag zullen de regenbuien het noordelijke derde deel van Castilla y León en Extremadura treffen en zich vervolgens op een zwakkere manier naar het oosten verspreiden. De Middellandse Zeekust bereiken ze dan niet. 

Passaatwinden Canarische Eilanden

Aemet’s woordvoerder Del Campo verwacht voor de Canarische Eilanden sterke passaatwinden op vrijdag en regen of motregen in het noorden van de bergachtige eilanden en misschien ook op punten in Lanzarote en Fuerteventura.

Volgende week opnieuw regen

Wat volgende week betreft, hoopt de Aemet-woordvoerder dat er frontale systemen zullen blijven arriveren die het grootste deel van Spanje zullen irrigeren, vooral het westelijke derde deel van het schiereiland, en dat de temperaturen fluctuaties zullen registreren als gevolg van het voortdurende rollen van de wind van het zuidwesten naar het noordwesten. De thermometers blijven over het algemeen iets boven normaal voor het seizoen, behalve in het noordwestelijke kwadrant, verwacht de meteoroloog. 

(de foto is een beeld van de webcams in de Sierra Nevada op vrijdagochtend)

Dit vind je misschien ook leuk