Voor liefhebbers van de Spaanse gastronomie: nieuwe Soles Repsol 2025 zijn bekend

door Elize van LoonElize van Loon
Soles Guía Repsol

De prestigieuze Guía Repsol 2025 heeft tijdens een gala in Santa Cruz de Tenerife haar jaarlijkse lijst met culinaire onderscheidingen – de Soles Repsol – voor 2025 bekendgemaakt. Dit jaar bevat de gids, inclusief de nieuwe toevoegingen, 789 restaurants.

In Santa Cruz de Tenerife werden 71 restaurants bekroond met één Sol Repsol, terwijl 17 restaurants twee Soles Repsol kregen. Slechts twee restaurants ontvingen de hoogste onderscheiding van drie Soles Guía Repsol. Dat zijn Bagá, geleid door Pedrito Sánchez in Jaén en La Finca onder leiding van Susi Díaz in Elche. Tijdens de ‘avond van het jaar’ voor deze sector werden in totaal 90 prijzen uitgereikt, waarvan een groot aantal aan jonge chef-koks.

Een gids met Spaanse identiteit

De Guía Repsol, opgericht in 1979, is een begrip in de Spaanse gastronomie en het toerisme. De gids blijft vernieuwen en verstevigt haar status als culinaire autoriteit van Spanje.

De voorzitter van Repsol, Antonio Brufau benadrukte het belang van de nieuwe 90 Soles Repsol, die, samen met de bestaande bekroonde restaurants, een groot deel van Spanje vertegenwoordigen. “Hiermee hebben we kwaliteitstoerisme door heel Spanje bereikt”. Brufau benadrukte het voorbeeld van verandering en transformatie dat de chef-koks geven. “Door hun inspanningen worden we elke dag beter, en daarom zetten we ons bij Repsol in om hen te helpen.”

Toename van talent en nieuwe trends in 2025

In de editie van 2025 is een opkomende trend zichtbaar: de groei van jonge, creatieve chef-koks  die innovatieve projecten starten in heel Spanje. Zij zijn bepalend voor de ontwikkelingen in de Spaanse gastronomie.

Naast haute cuisine speelt eenvoud een centrale rol, met een focus op kwaliteitsingrediënten. De term ‘casa de comidas’ benadrukt deze terugkeer naar traditionele gerechten met een moderne twist.

Culinaire diversiteit in Spanje

Het mooie aantal van 789 bekroonde restaurants weerspiegelt de rijke culinaire cultuur van Spanje en de verscheidenheid aan stijlen en smaken die door heel Spanje te vinden zijn.

Dit vind je misschien ook interessant: Dit is de Spaanse hoofdstad van de gastronomie in 2025