Vooral overheidsdiensten in Spanje profiteren van EU-fondsen

door admin
Vooral overheidsdiensten in Spanje profiteren van EU-fondsen

De Spaanse overheidsorganisatie voor spoorweginfrastructuur, Adif, is de grootste ontvanger van de aan het herstelplan gerelateerde EU-fondsen in Spanje.

Van de 5,1 miljard euro die tot nu toe aan de 100 grootste begunstigden is uitgekeerd, is Adif met 2.555 miljoen euro de koploper. Het door Adif ontvangen bedrag vertegenwoordigt 14% van het totale door Spanje ontvangen bedrag. Dit blijkt uit de door de Spaanse regering aan de Europese Commissie verstrekte lijst, die onlangs is gepubliceerd op het officiële Europese portaal.

Ontvangers zijn vooral overheidsbedrijven

Opvallend aan de lijst is volgens Infobae dat het leeuwendeel van de fondsen naar publieke instellingen, ministeries, gemeenten en overheidsbedrijven is gegaan, namelijk 87,1% (4,45 miljard euro), terwijl slechts 12,9% (659 miljoen euro) naar private bedrijven, coöperaties en enkele stichtingen is gevloeid. Onder de ontvangers is er meer evenwicht: 61 publieke tegenover 39 private ontvangers.

Investeringen in duurzame mobiliteit en digitale transformatie

De investeringen richten zich met name op duurzame mobiliteit en digitale transformatie. Adif’s aandeel is vooral bestemd voor het moderniseren van conventionele en hogesnelheidsspoorweginfrastructuur. Daarnaast hebben 30 gemeenten 423 miljoen euro ontvangen voor stedelijke mobiliteitsprojecten en het creëren van emissiearme zones. Ook opvallend zijn de fondsen voor bedrijven die betrokken zijn bij het strategische project voor elektrische voertuigen (Perte VEC), zoals Power Holdco, Mercedes-Benz, Stellantis, Seat en Volkswagen Navarra.

Digitale sector profiteert ook

In de digitale sector zijn investeringen van bijna 500 miljoen euro gericht op het versterken van de cybersecurity, het verbeteren van digitalisering en de groei van mkb-bedrijven, connectiviteit, modernisering van openbare administraties en het versterken van de digitale industrie. In dit segment vallen Red.es, het Nationaal Instituut voor Cyberbeveiliging-INCIBE en de Kamer van Koophandel van Spanje op voor de ondersteuning van mkb-digitalisering.

Grote bedrijven in publieke werken 

Naast de lijst van 100 ontvangers heeft de regering ook een aanvullende lijst gepubliceerd van de 50 belangrijkste bedrijven die publieke werken en diensten hebben gewonnen. Hierin vallen bedrijven in de openbare werken, openbaarvervoerbedrijven die elektrische voertuigen incorporeren en digitaliseringsentiteiten op.

Lees ook: Zoveel geld ontving Spanje meer van EU dan het bijdroeg in 2022

Dit vind je misschien ook leuk