Het toerisme in Spanje kampt met twee tegenstrijdige ontwikkelingen. Allereerst de ongekende groei. En daar tegenover staat ook dat in steeds meer gebieden geprotesteerd wordt tegen de impact van het toerisme op bijvoorbeeld de woningmarkt. Toeristen weten Spanje ook komende zomer weer te vinden. Het wordt een historisch druk hoogseizoen,volgens de voorspellingen.
Het aantal buitenlandse reizigers steeg met 17,8% en bereikte eind 2023 een recordhoogte van 85,3 miljoen. De uitgaven stegen met 24,7%, tot meer dan 108.000 miljoen euro. Ook het eerste kwartaal van 2024 heeft weer records verbroken. De prognoses van reisbureaus en adviesbureaus voor gegevensanalyse wijzen op het drukste hoogseizoen in de geschiedenis.
Protesten tegen massatoerisme
Parallel aan dit proces protesteerden duizenden Canarische eilandbewoners eind april tegen massatoerisme. Tegen de wildgroei van appartementen voor toeristen en de overbevolking op veel bestemmingen. Ze eisten maatregelen voor bewoners om weer toegang te krijgen tot huisvesting. Een beweging van afwijzing van toeristen, die gesteund werd door enkele grote hotelondernemers. Zij hekelen de overheidsdiensten voor hun passiviteit tegenover het illegale aanbod van toeristische appartementen. Daarnaast waarschuwen ze voor de risico’s dat dit jaar zal eindigen met bijna 100 miljoen buitenlandse bezoekers. De combinatie van beide factoren heeft de kiem gelegd voor de afwijzing van een activiteit die 12% van het bbp en de werkgelegenheid in Spanje genereert.
Historisch druk hoogseizoen
De markt negeert deze tegengestelde bewegingen en blijft groeien. De gegevens van het reisbureau Destinia, waar de krant CincoDías exclusieve toegang toe heeft gehad, gaan uit van een historisch hoogseizoen. “Voor reizen naar Spanje hebben we 54% meer boekingen dan in dezelfde periode in 2023 voor de zomermaanden, met een groei van 77% voor binnenlands toerisme en 23% voor buitenlandse toeristen,” benadrukt een bedrijfsrapport.
De markten van herkomst die het meest zullen groeien in het hoogseizoen zijn Portugal, met een jaarlijkse stijging van 70%, Duitsland (48%) en Italië (36%). Aan de andere kant zijn de boekingen vanuit het Verenigd Koninkrijk met 15% gedaald. Een woordvoerster van het bedrijf wijst erop dat niet alle boekingen zullen worden afgerond, iets wat vorig jaar ook al gebeurde, zodat de werkelijke groei zal worden vastgesteld op een percentage dat dichter bij 30% of 20% ligt.
Meer zoekopdrachten voor vluchten
Een soortgelijke trend als bij boekingen volgt bij zoekopdrachten voor reizen naar Spanje. “In de dagen voor en na de protesten op de Canarische Eilanden die opriepen tot een verandering van het economisch model van de eilanden, verdrievoudigden de vermeldingen van toeristen over de Canarische Eilanden. Een week later stabiliseerden ze weer op het gebruikelijke gemiddelde”, benadrukt Carlos Cendra, partner en directeur Marketing en Communicatie bij Mabrian, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de analyse van toeristische gegevens. Geen van de door het bedrijf bestudeerde indicatoren wijst op een vertraging of een verlies van aantrekkelijkheid van Spanje als toeristische bestemming in de komende maanden.
Stijgende prijzen
Tussen januari en maart bedroeg de gemiddelde prijs van een hotelkamer in Spanje 135 euro. Dat is een historische maximum voor die periode. Het betekent een groei van 12% ten opzichte van dezelfde periode in 2023.
Wat betreft vliegtickets is er een stijging van ongeveer 26% van de verkochte tickets voor reizen tussen 1 juni en 15 september 2024 vanuit de vijf grootste uitgevende markten naar Spanje. Lagekostenmaatschappijen, die goed zijn voor twee derde van de operationele capaciteit naar Spanje, wakkeren de stijging aan.