Vroege zomer in Spanje: abnormaal warm met 30 graden komend weekend

door admin
Vroege zomer in Spanje: abnormaal warm met 30 graden komend weekend

Na een koude periode met temperaturen die in het binnenland zelfs lager waren dan in Finland volgde een periode met matige regen in het Atlantische deel van Spanje. En nu volgt een periode met een aanzienlijke stijging van de temperaturen. Deze zal naar verachting tot donderdag aanhouden met maxima tot liefst 28ºC in Murcia tot 24°C in Zaragoza op woensdag, terwijl de zuidelijke en Cantabrische gebieden rond de 20°C zullen liggen. Alleen inde koelste gebieden in het binnenland haalt het kwik de 20ºC niet.

Bekijk ook: Vanaf maandag wordt de kou  nog intenser in Spanje

Op donderdag is het volgens meteorologen van Eltiempo.es echter nog niet afgelopen met de zomerse warmte. Vanaf vrijdag wordt de grootste temperatuurstijging voelbaar. Het betekent bovendien dat er vrijwel nergens meer vorst zal zijn, uitgezonderd de bergachtige gebieden. Minimumtemperaturen liggen tegen het weekend op veel plekken op de Spaanse hoogvlakte tussen de 5ºC en 10ºC. Dat lijkt niet heel warm, maar het zijn waarden die hoger zijn dan normaal is in deze tijd van het jaar. Bijzonder is dat aan de Middellandse Zeekust zelfs tropische nachten kunnen voorkomen. waarden die niet erg hoog zijn maar wel iets hoger dan normaal voor deze tijd van het jaar. Het is mogelijk dat zich aan de Middellandse Zeekust zelfs tropische nachten voordoen.

30ºC in Valencia en Murcia

Delen van Murcia en Valencia kunnen vrijdag temperaturen bereiken van tegen de 30ºC. De warmste dag is zaterdag, met maxima van meer dan 32°C in sommige gebieden van Murcia en Valencia. Dat zijn gezien de historische gegevens abnormale temperaturen. Sinds 1971 heeft het kwik in Valencia slechts één keer de 30°C bereikt of overschreden in de eerste helft van maart. Als de voorspellingen kloppen, wordt het de tweede keer en met hogere temperaturen dan eerder gemeten.

Zondag

Zondag liggen de maximumtemperaturen in het oosten van het land gelijk of iets lager. De algehele temperatuurstijging zal echter in de rest van het land aanhouden, met waarden die de 30°C naderen in het Guadalquivir-gebied in Andalusië. Maandag wordt waarschijnlijk de warmste dag in het hele land, met temperaturen tot 25ºC in een groot deel van Spanje, inclusief langs de Cantabrische kust. Die temperaturen zijn met recht zomers te noemen voor medio maart.

Canarische Eilanden

Op de Canarische Eilanden zullen de temperaturen ook stijgen, tot 30°C vanaf zaterdag, en maxima kunnen oplopen tot 34°C op de oostelijke eilanden, wat relatief warm is voor deze tijd van het jaar. Hoewel het in steden als Valencia, Murcia en Santa Cruz de Tenerife erg warm zal zijn, kan het in Spanje of op de Canarische Eilanden officieel nog geen hittegolf worden genoemd.

De reden voor de abnormale hitte is te wijten aan de aanwezigheid van een hogedruksysteem samen met een warme luchtmassa. Die wordt door dalende luchtbewegingen richting het aardoppervlak gestuwd, waardoor het warme weer ontstaat.

Dit vind je misschien ook leuk