Vrouw komt na beproeving van zes uur ongedeerd uit zee in Barcelona

door admin
Vrouw komt na beproeving van zes uur ongedeerd uit zee in Barcelona

Zondagavond zocht een 29-jarige vrouw in Barcelona verkoeling en dook in de zee. Ruim zes uur later werd ze gered door een vrachtschip en overgebracht naar het ziekenhuis waar ze maandag in de loop van de ochtend in goede toestand uit ontslagen werd.

De vrouw vertoonde volgens het zorgpersoneel geen tekenen van onderkoeling, had geen ademhalingsproblemen en vertoonde ook geen duidelijk psychologisch trauma. Een mirakel gezien het feit dat zij de zee in ging bij het strand van San Miquel en meer dan 7 kilometer verderop uit het water werd gered door het schip Medi Sidney.

Volgens experts geciteerd in El País is het “verrassend” dat ze er zo goed uit is gekomen, gezien het aantal uren dat ze midden in de nacht in zee heeft gedreven en gezwommen. De hulpdiensten werden een uur na haar verdwijning gewaarschuwd door andere strandgangers die bezorgd waren dat ze nog niet terug was. Eveneens bezorgd was haar hond die bij haar spullen op het strand op zijn baasje was blijven wachten. 

Autoriteiten zochten haar tot 2 uur om de zoektocht de volgende ochtend weer op te pakken. Gelukkig voor de vrouw vond het vrachtschip haar tegen 4 uur ‘s nachts vlakbij de ingang van de haven van Barcelona waar de zee 40 meter diep is. Ze was richting het schip gezwommen en had net zolang geschreeuwd tot iemand har hoorde en een reddingsboei naar haar kon gooien.  

Naar eigen zeggen was ze door de stroming van de kust afgedreven. In eerste instantie wilde de vrouw volgens El País helemaal niet naar het ziekenhuis omdat ze zich prima voelde. Uiteindelijk stemde ze in te gaan en om zich te laten onderzoeken. Voor 12 uur op maandag werd ze ontslagen. 

Vraagtekens

De beproeving van de vrouw zet experts voor raadsels. Die zijn ervan overtuigd dat er slechts twee factoren zijn die bepalen of iemand in zee kan overleven: de watertemperatuur en de fysieke conditie van de zwemmer. Bij lage temperaturen kan de zwemmer onderkoeld raken. Een toestand die in de ernstigste gevallen kan leiden tot een hartstilstand. 

Goede conditie

Volgens Fernando Sánchez, hoofd van de reddingsfederatie in Andalusië en geraadpleegd door El País, gaat het hier om een “buitengewone zaak”. “Om zes uur lang in zee te zwemmen en te overleven zonder enig teken van onderkoeling is verbazingwekkend. Dan heb je een zeer goede conditie nodig. De enige zaak die hier op lijkt aan onze kust was die van een jongen die in een opblaasbare raft door de stroming was afgedreven en na drie uur werd gevonden”. In tegenstelling tot de vrouw was deze jongen uitgedroogd en in slechte conditie.

Warm zeewater of leugen

Pere Domingo, arts in het Sant Pau Ziekenhuis in Barcelona zegt dat de vrouw of liegt of dat het zeewater erg warm moet zijn geweest. Het zeewater was 28ºC op het moment dat de vrouw verdween. Dat is een hogere temperatuur dan normaal. Dat kan haar geholpen hebben omdat ze zo haar lichaamstemperatuur kon behouden. 

Volgens Frederic Tortosa, voorzitter van de Catalaanse reddingsfederatie is het wel mogelijk uren in zee te zijn zonder onderkoeld te raken. “Er zijn mensen die de Straat van Gibraltar overzwemmen zonder onderkoeld te raken terwijl de watertemperatuur daar veel lager ligt”. Je moet dan wel gewend zijn aan lage temperaturen.

Ondanks de goede afloop blijft er dus een zweem van mysterie rond het verhaal hangen. 

Dit vind je misschien ook leuk