Waar in Spanje kopen de meeste buitenlanders het liefst een huis?

door admin
buitenlanders en buitenlandse huizenkopers

Het zal niet verbazen dat buitenlanders die in Spanje op zoek zijn naar een huis vooral zoeken aan de Middellandse Zeekust of op beide eilandengroepen (Balearen en Canarische Eilanden). Het laatste rapport van Idealista toont aan dat meer dan 100 wijken en districten in deze kustgemeenten meer dan 50% van hun interesse voor woningverkoop danken aan buitenlandse kopers.

In sommige gebieden, zoals Roses (Girona), Calpe (Alicante) en Andratx (Balearen), ligt de relatieve vraag van buitenlandse kopers zelfs boven de 65%. In deze regio’s zijn vooral Fransen, Nederlanders en Duitsers de belangrijkste geïnteresseerden.

Populaire bestemmingen voor buitenlanders

In de afgelopen jaren is het aantal woningtransacties door buitenlanders sterk toegenomen. Tussen 2021 en 2023 is er een intensieve stijging van het aantal transacties te zien. Dat onderstreept de belangrijke rol van buitenlandse kopers in de nationale woningmarkt. Vorig jaar deden buitenlanders 15% van de totale woningaankopen in Spanje, tegen 13,8% in 2022, met meer dan 87.300 transacties.

In de eerste maanden van dit jaar bleef de vraag hoog, met 14,2% van de woningverkopen van januari tot maart afkomstig van buitenlandse kopers. Deze cijfers blijven ruim boven de gebruikelijke percentages van vóór 2014, die rond de 12% lagen.

Waar zoeken buitenlanders een huis?

De grootste vraag van buitenlanders is gericht op huizen in kustgebieden, vooral langs de Spaanse oostkust (Levante) van de Costa Brava tot aan Cádiz, en op de eilandengroepen. Volgens gegevens van Idealista zijn er meer dan 120 locaties waar de vraag van buitenlandse kopers meer dan 50% bedraagt, oplopend tot 70% in wijken als Port Esportiu – Puig Rom – Canyelles in Roses (Girona) en Maryvilla in Calpe (Alicante). In de laatste wijk wordt de grootste groep belangstellende huizenkopers gevormd door Nederlanders.

Alicante en Balearen bovenaan

De provincie Alicante heeft het grootste aantal populaire bestemmingen voor buitenlandse kopers. Hier liggen liefst 30 zones waar meer dan 50% van de vraag afkomstig is van buitenlanders. Bekende plaatsen zijn onder andere Torrevieja, Moraira, en Orihuela. Drie wijken in Moraira zijn vooral populair onder Nederlandse huizenkopers, namelijk Moravit-Cap Blanc, Paichi en Pinar de Advocat-Cometa. De Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera) volgen met 28 populaire locaties, zoals Cala Ratjada en Canyamel op Mallorca, en gebieden in Andratx zoals Port d’Andratx en Es Camp de Mar.

Andere populaire regio’s

In Santa Cruz de Tenerife op de Canarische Eilanden zijn er 23 locaties waar de vraag van buitenlandse kopers boven de 60% ligt. Dat zijn Playa de Fañabé en La Caleta in Adeje, en Vallehermoso op La Gomera.

Girona, Málaga en Las Palmas hebben vervolgens elk 12 favoriete bestemmingen voor buitenlandse kopers. In Girona zijn vooral Roses en Empuriabrava populair, terwijl in Málaga plaatsen als Nerja en Estepona hoog scoren. In Las Palmas (Gran Canaria) zijn Mogán en Playa del Inglés geliefde bestemmingen.

Opvallende trends

Voor het eerst in lange tijd staan de Britten niet bovenaan de lijst van buitenlandse kopers in Spanje, ondanks dat ze nog steeds de belangrijkste kopers zijn. In plaats daarvan zijn de Duitsers de koplopers in 55 van de 120 geanalyseerde gebieden, vooral op de Balearen en Canarische Eilanden.

Zweden, met 21 prominente locaties, tonen veel interesse in Alicante en Málaga, terwijl Nederlanders hun focus op Alicante, Málaga en Granada leggen. Fransen domineren in Girona, Italianen in de Canarische Eilanden, en Britten in Manilva, Estepona en Gualchos (Granada).

Ook Polen en Litouwers laten hun interesse zien in specifieke gebieden zoals La Mata (Alicante) en Los Gigantes (Tenerife), terwijl Noren zich concentreren in Patalavaca, Mogán (Gran Canaria). Klik hier om de volledige lijst van Idealista te zien.

Lees ook: Buitenlanders nemen de provincie Málaga over

Dit vind je misschien ook leuk