Buitenlanders nemen de provincie Malaga over

door admin
Buitenlanders nemen de provincie Malaga over

Het aantal buitenlanders in de provincie Malaga is in 20 jaar verdrievoudigd. Niet alleen in de kleine dorpen, maar ook in de hoofdstad Malaga is het aantal geregistreerde buitenlandse inwoners enorm gegroeid.

Vandaag de dag is het aantal buitenlandse inwoners in alle steden van Málaga hoger dan 20 jaar geleden, maar op een aantal plaatsen is de groei zelfs opmerkelijk te noemen.

Sinds 2003 is het aantal buitenlanders in bijvoorbeeld het dorp Arenas in de streek Axarquía met 930% gegroeid. In Benadalid, in het westen van de provincie Malaga, met 800% en Tolox laat een groei van 782% zien. Dit zijn allemaal ongelofelijk hoge percentages. Al zijn deze dorpen relatief klein, waardoor het percentage al snel kan oplopen door het geringe aantal inwoners.

Malaga en Marbella

Maar Malaga, de hoofdstad van de provincie, laat een groei zien van 185% en in de mondaine badplaats Marbella is het aantal geregistreerde buitenlanders zelfs verdubbeld. Let wel, dit zijn alleen de buitenlanders die ingeschreven staan bij de gemeente. Het daadwerkelijke percentage ligt nog hoger. Er  zijn namelijk ontzettend veel buitenlanders die het gehele jaar of het merendeel ervan in Spanje wonen, maar zich daar niet hebben ingeschreven.

Rijke buitenlanders

Benahavís is een dorpje met voornamelijk luxe villa’s. Het grenst aan Marbella en is daarom gewild bij rijke buitenlanders. Op dit moment is 61,6% van de inwoners van Benahavís niet-Spaans, waar dit twintig jaar geleden nog 47% was. Er zijn meer steden waar het percentage buitenlanders hoger ligt dan 40%, zoals Alcaucín (42%), Cómpeta (47%), Sayalonga (45%) en Viñuela (42%).

Krimp

Er zijn ook gemeenten waar een krimp in het percentage buitenlandse inwoners zichtbaar is. Dit is het geval bij Mijas (van 38% naar 32%) en Torremolinos (van 24% naar 19%). In Benalmadena is het percentage gelijk gebleven op 25%. Desondanks is er toch een groei in het aantal personen te zien, simpelweg omdat het totaal aantal inwoners gegroeid is.

Verwachting voor de toekomst

De verwachting is dat het aantal inwoners van de provincie Malaga zal blijven groeien en daarmee ook het aantal buitenlanders. De provincie Malaga wordt steeds internationaler doordat het aantrekkelijk is geworden voor multinationals om zich hier te vestigen. Zij trekken op hun beurt weer buitenlandse werknemers aan. Maar dit gebied is ook internationaler door de vele pensionado’s die hier wonen, dit zijn voornamelijk Britten, Duitsers en Scandinaviërs.

Uitdaging

De uitdaging ligt vooral bij de buitenlanders die aangetrokken worden door het paradijs aan de Costa del Sol. Die moeten integreren in de lokale gemeenschap. Bovendien moeten ze Spaans leren voor een betere interactie met de lokale bevolking

Lees ook: Welke buitenlandse nationaliteiten kopen de meeste huizen in Spanje?

Dit vind je misschien ook leuk