Waarom huizenprijzen blijven stijgen in Spanje

door Elize van Loon
huizenprijzen

De huizenmarkt is ook in Spanje gespannen. De inspanningen van gezinnen om een woning te kopen in ten minste vijf regiohoofdsteden liggen dichtbij het niveau van de vastgoedzeepbel. De vraag is: waarom blijven de huizenprijzen stijgen in Spanje?

De huizenprijzen in Spanje zullen dit jaar blijven stijgen. Geschat wordt dat nieuwbouwappartementen tussen 2,5% en 4% in prijs zullen stijgen. De kosten voor huren stijgen met maximaal 6%.

Vraag en aanbod naar woningen niet in balans

Volgens het laatste onderzoek van vastgoedbureau AURA REE, Reel Estate Experts, is het belangrijkste probleem het gebrek aan woningaanbod tegenover een groeiende vraag. Het bureau gaat uit dat er een tekort is van 1,2 miljoen woningen om aan de vraag te voldoen.

De huidige onbalans tussen vraag en aanbod op de woningmarkt leidt tot de schatting dat het woningtekort in de komende jaren boven de één miljoen zou kunnen uitkomen. “We bevinden ons in een markt die wordt gekenmerkt door een sterke vraag. Dit wordt ondersteund door een veerkrachtige arbeidsmarkt. Daarnaast zie we ook een herstel van het bruto beschikbaar inkomen van huishoudens. Als laatste speelt ook het te verwachten herstel van de investeringsmarkt een rol”, zegt Andrea Rodriguez, directeur van AURA REE Spanje.

Het aanbod daarentegen is tot een minimum beperkt. Dat komt door de lage productie van nieuwe woningen, ongeveer 80.000, en de inkrimping van de bestaande voorraad.

Druk op overheid

De ontwikkelingssector vraagt de verschillende overheden al jaren om de ontwikkeling van grond te versnellen om de woningproductie te verhogen en zo de druk op de prijzen te verminderen. Volgens elEconomsista.es heeft de Spaanse premier Pedro Sánchez een plan opgesteld met maatregelen die de vergunningen zullen versnellen en het opstarten van nieuwe ontwikkelingen zullen vergemakkelijken.

Positieve ontwikkeling vastgoedtransacties

AURA REE benadrukt dat vastgoedtransacties zich zeer positief hebben gedragen in het jaar 2023, met 590.000 woningen. “Ondanks het feit dat dit aantal het cijfer voor 2022 niet overstijgt, is dit een opmerkelijk aantal. Het werd alleen overtroffen door de jaren 2022 en 2007, en dit rekening houdend met de sterke stijging van de rente, het lage beschikbare aanbod en de macro-economische onzekerheid,” aldus het rapport. Daarin wordt ook opgemerkt dat “Madrid een van de gebieden is waar de verkoop het afgelopen jaar het meest is gedaald”.

Wat de prijzen betreft, laat de analyse een sterke groei zien in zowel de bestaande markt als de nieuwbouwmarkt. De kustgebieden laten de sterkste groei zien, gevolgd door Madrid.

Nieuwbouw

De vraag naar nieuwbouw groeit in Spanje sterker dan de vraag naar bestaande bouw. “In dit opzicht is het de moeite waard om het geval van de kust te benadrukken. De groei ligt er niet alleen in de ontwikkeling van de huizenprijzen, maar ook in de ontwikkeling van het luxeconcept. Er is een groter aanbod van woningen van steeds hogere kwaliteit.

Ook gespannen huurmarkt

Aan de andere kant is de huurmarkt een van de meest gespannen markten. Dat komt ook door het tekort aan beschikbaar aanbod, met een gemiddelde van 63% ten opzichte van de cijfers voor 2019. Madrid spant de kroon (-78%) en Barcelona (-71%). “Alleen al in Madrid waren er stijgingen tot 20% in de afgelopen 12 maanden,” aldus het vastgoedplatform.

Dit vind je misschien ook leuk