Spanje schaft ‘Golden Visa’ af om woningrecht te Beschermen

door Else BeekmanElse Beekman
Spanje stopt golden visa

De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft aangekondigd dat de regering een einde zal maken aan de zogenaamde ‘Golden Visa’, een regeling die buitenlandse investeerders de mogelijkheid biedt om een verblijfsvergunning te verkrijgen door meer dan een half miljoen euro in onroerend goed te investeren.

Deze maatregel werd in 2013 ingevoerd door de Partido Popular om de Spaanse economie te stimuleren. Met een investering van 500.000 euro of meer kunnen niet-EU-ingezetenen een Gouden Visum, ofwel een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen. De regering wil er met de herziening voor zorgen dat wonen in Spanje een recht is en geen object van speculatie.

Wijziging van de wet

Tijdens een persconferentie na zijn bezoek aan een project voor beschermde huisvesting in Dos Hermanas (Sevilla), gaf Sánchez uitleg. “We gaan de nodige maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat huisvesting een recht is en geen louter speculatieve onderneming.” De premier voegde eraan toe dat het kabinet de volgende dag een rapport zou bestuderen om de wet die de ‘Golden Visa’ mogelijk maakt te wijzigen. Dit rapport werd ingediend door de minister van Huisvesting en Stedelijke Agenda,

Impact op de woningmarkt

Volgens de regering is ongeveer 94% van de investeringsvisa gerelateerd aan onroerend goed, met bijna 10.000 verleende vergunningen. De vraag naar dit soort visa is het hoogst in steden als Barcelona, Madrid, Málaga, Alicante, Palma en Valencia. Juist die steden kampen ook met de grootste woningnood. “Het is bijna onmogelijk om in deze gebieden een waardige woning te vinden,” voegde Sánchez toe.

Prioriteit voor betaalbare woningen

De regering-Sánchez benadrukt de noodzaak om toegang tot betaalbare woningen te garanderen. “Het is onze prioriteit om ervoor te zorgen dat geen enkele burger meer dan 30% van zijn inkomen hoeft te besteden aan een waardig, geschikt en kwalitatief huis,” verklaarde Sánchez. Hij benadrukte de sociale functie van huisvesting. Ook wees hij op de inzet van de regering om speculatieve investeringen in de woningmarkt tegen te gaan.

Een land voor productieve investeringen

Sánchez benadrukte dat Spanje zich wil richten op productieve investeringen die innovatie en kwaliteitsbanen genereren. “We willen wel een rode loper uitrollen voor diegenen die naar Spanje komen om banen te creëren, te investeren in innovatie of ons productieve weefsel te stimuleren. Maar niet voor degenen die enkel willen speculeren met een basisbehoefte zoals huisvesting,” concludeerde de premier. Met deze stap hoopt de Spaanse regering een einde te maken aan de speculatieve investeringen die bijdragen aan de woningcrisis en de ongelijkheid in het land.