Waarom is er een tekort aan artsen in Spanje?

Hoe kan het tekort aan artsen worden verholpen?

door Judith Goeree
publieke zorg

Spanje kampt al enige jaren met een artsentekort en lange wachtlijsten. Voor sommige operaties zijn de wachtlijsten langer dan een jaar. De publieke gezondheidszorg heeft bijna 6.000 artsen nodig om de zorgdruk op te lossen. Vooral huisartsen zijn moeilijk te krijgen.

Het is de laatste jaren regelmatig de inzet geweest van demonstraties: het tekort aan artsen in de eerstelijnszorg en de bureaucratische rompslomp in Spanje. Er lijkt wel een oplossing voor een deel van het probleem: de inzet van immigranten. Er zijn veel buitenlanders met een universitaire opleiding die de druk in de zorg deels kunnen wegnemen. De bureaucratische obstakels zijn echter dusdanig dat de erkenning van buitenlandse diploma´s vaak jaren duurt.

Veel medisch personeel doet werk onder opleidingsniveau

Volgens een analyse van de Spaanse krant El País samen met Lighthouse Reports, doet ongeveer 65 procent van de immigranten die hun diploma niet kunnen laten erkennen werk waarvoor ze overgekwalificeerd zijn. Een enorm verlies van talent. Van degenen die wel erkenning hebben gekregen van hun diploma, eindigt de helft in een baan onder hun opleidingsniveau.

Hoewel de oplossing voor het artsentekort voor de hand ligt, blijkt het systeem voor diploma-erkenning moeilijk. Beroepsvereniging verdedigen de noodzaak van een gedegen toetsing van medische diploma´s en kennis. Voor artsen moet niet alleen het geneeskundediploma worden erkend, maar ook hun specialisaties. Het vraagt om terechte, grondige toetsing. Het toetsingsproces kan echter meerdere jaren duren.

Tekort aan artsen hoewel er geschoolde buitenlandse artsen zijn

Ziekenhuizen doen er ondertussen alles aan om goed personeel vast te houden. De zorgdruk is bij veel ziekenhuizen hoog en ze zitten te springen om gekwalificeerd personeel. En dat personeel is er dus, onder andere uit Midden- en Zuid-Amerika. Het zijn artsen die de Spaanse taal spreken, geschoold zijn, maar niet zomaar in Spanje aan het werk mogen als arts.

Gezien het langdurige bureaucratische proces, geven sommigen er daarom de voorkeur aan om in Spanje alsnog een medische opleiding te volgen. Het is een kostbare en tijdrovende manier om het bureaucratische drama te vermijden. Die weg is echter niet voor iedereen weggelegd. En hoewel er werk genoeg is, verdwijnt medisch talent door alle rompslomp vaak naar andere banen.

Meer over dit onderwerp: Tekort aan artsen op Spaanse platteland wordt komende jaren nog groter

 

 

Dit vind je misschien ook leuk