Waarom telt Spanje vijftien keer zoveel doden door corona dan Duitsland?

door admin
Waarom telt Spanje vijftien keer zoveel doden door corona dan Duitsland?

Op het moment van schrijven zijn er in Spanje 28.572 mensen positief getest op het COVID-19-virus en in Duitsland zijn dat er vandaag 24.873. Toch zijn er in Duitsland nog geen honderd mensen overleden aan het virus en in Spanje loopt het dodental al richting de 2.000. Waarom is het sterftecijfer in Duitsland slechts 0,4 procent, terwijl dat in China 4 procent, in Italië 11 procent en in Spanje 6 procent is?

Deze statistieken zijn opmerkelijk te noemen aangezien er in Spanje veel minder mensen wonen dan in Duitsland. En dat spreken we nog niet eens over het feit dat gisteravond Angela Merkel pas een contactverbod heeft ingesteld terwijl premier Sánchez vorige week een lockdown heeft ingesteld en er in Spanje niemand zonder een dringende reden de deur uit mag. Wetenschappers en gezondheidsorganisaties staan perplex van de statistieken die Duitsland laat zien in tegenstelling tot landen als Spanje waar het coronavirus extreem om zich heen grijpt.

Verschillende oorzaken volgens Wereldgezondheidsorganisatie

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ligt de oorzaak hiervan in verschillende factoren. Duitsland heeft een behoorlijk grote ziekenhuiscapaciteit; er zijn namelijk 34 IC-bedden per 100.000 inwoners beschikbaar. In Duitsland kunnen er op een dag wel 4.000 mensen tegelijk op de intensive care worden opgenomen en zijn er 25.000 beademingsapparaten beschikbaar. In Duitsland is het dus mogelijk om veel mensen direct de juiste behandeling te geven wat de kans op overleven behoorlijk doet toenemen.

Ook sociale factoren spelen een rol. In Spanje heerst de cultuur van fysiek contact; mensen begroeten elkaar met een kus en knuffel, in Duitsland is dat fysieke contact een stuk minder. Ook komen Spanjaarden veel vaker samen met hun ouders en grootouders of wonen ze zelfs samen. In Duitsland is deze afstand vaak groter.

Artsen tasten in duister over grote verschillen Spanje en Duitsland

Fernando Simón, directeur van het coördinatiecentrum van de spoedeisende hulp in Spanje, heeft echter geen verklaring voor het feit dat er in Duitsland relatief gezien zo weinig mensen sterven aan het coronavirus terwijl er in Spanje vijftien keer zoveel mensen overlijden.

Volgens Simón helpt het zeker niet dat er in Spanje een extreem tekort is aan middelen en IC-bedden om besmette patiënten zo goed mogelijk te helpen. “Op deze manier kunnen we niet direct de hulp bieden die nodig is. In Spanje moeten sommige ziekenhuizen keuzes maken welke patiënten zij wel of niet behandelen omdat het gewoonweg onmogelijk is om iedereen die positief is getest te behandelen.”

Analytici bekritiseren werkwijze Duitsland

Sommige critici beweren dat in Duitsland niet-gediagnostiseerde overledenen na hun dood niet worden getest op corona. Als een patiënt vandaag in Duitsland overlijdt zonder dat de COVID-19-diagnose is gesteld, zal nooit bekend worden of de persoon op het moment van overlijden besmet was. Dit gebeurt in Spanje wel; zo werd een man uit Valencia na zijn dood positief getest op het virus; dit bleek de eerste persoon die in Spanje overleed aan het coronavirus.

Hoewel deze factoren allemaal plausibel lijken, is er op dit moment onvoldoende kennis, tijd en feiten om de werkelijke oorzaak te weten te komen waarom er in Spanje vijftien keer zoveel mensen overlijden aan het coronavirus dan in Duitsland. Vooralsnog tasten wetenschappers en gezondheidscentra in het duister over de werkelijke reden achter de extreme verschillen in de corona-statistieken tussen Spanje en Duitsland.

Dit vind je misschien ook leuk