Wandelpad El Caminito del Rey tot vrijdag gesloten door aardverschuivingen

door admin
Wandelpad El Caminito del Rey tot vrijdag gesloten door aardverschuivingen

Volgens de officiële website zal de toeristische route tot 15 december zijn gesloten. Een deel van de route moet opnieuw worden aangelegd: een 20 meter lang deel van het houten wandelpad bij de noordelijke ingang is beschadigd. 

Door de regen van de afgelopen dagen afgelopen maandagnacht zijn grote rotsen en stenen gevallen. Dat leverde schade op, maar er zijn geen gewonden gevallen. De Diputación de Málaga heeft in een verklaring laten weten dat de werkzaamheden voor inspectie en versterking van de helling waar de aardverschuivingen hebben plaatsgevonden en het herstel van de perrons drie dagen duren. Het komt in de winter vaker voor dat het pad door slechte weersomstandigheden gesloten wordt.

Glasvezelkabel doorgesneden

De aardverschuivingen deden zich maandagavond laat, rond 23.18 uur, voor. Toen werd de glasvezelkabel die de informatie en beelden van de op de Caminito geïnstalleerde beveiligingscamera’s doorgeeft, doorgesneden. Volgens technici van de UTE Caminito del Rey – belast met het beheer van het pad – en het gemeentebestuur van Málaga is de schade niet veroorzaakt door vallende stenen op de helling van dat deel van het wandelpad. Toch heeft de aardverschuiving – met als gevolg het vallen van stenen op de muur voor het pad- wel gevolgen voor het pad ‘ aangezien dit een van de smalste punten van de route is’. Ook wezen zij erop dat er langs de Caminito beschermende netten hangen op alle hellingen waar zich aardverschuivingen kunnen voordoen. 

Bekijk ook: Na vier jaar eindelijk bezoekerscentrum Caminito del Rey geopend

Nadat de bron van de aardverschuivingen was opgespoord, is het technisch personeel van de UTE dinsdag begonnen met de controle van de helling waar de stenen vielen en om ervoor te zorgen dat deze beveiligd was. Vervolgens zullen de verankeringen, de beugels (steunlijnen voor de loopbruggen) en de planken opnieuw worden aangebracht om het getroffen deel te herstellen. Ook de glasvezelbekabeling wordt hersteld. Dit wordt uitgevoerd door personeel dat gespecialiseerd is in dit soort verticale werkzaamheden.

Wekelijks controle

De voorzitter van de gemeenteraad van Málaga, Francisco Salado, verklaarde dat de voetpaden en het gebied van het pad elke week worden gecontroleerd. In die zin verzekerde hij dat de aardverschuivingen door natuurlijke oorzaken zijn veroorzaakt, als gevolg van de regens van de afgelopen dagen.

Salado benadrukte de ‘snelheid’ waarmee de bron van het probleem werd opgespoord en de oplossing werd aangebracht. Hij bedankte ook de bedrijven en gemeentebesturen in het gebied voor hun medewerking door snel het nodige materiaal ter beschikking te stellen om de 20 meter getroffen wandelpad te vervangen.

De voorzitter van de provincieraad benadrukte ook dat het El Caminito del Rey-wandelpad een integraal beheerssysteem voor gezondheid en veiligheid heeft. De leden kwamen snel bijeen om de schade te beoordelen en deze zo snel mogelijk te herstellen, zodat het pad weer open kan.

Dit vind je misschien ook leuk