Wandelparadijs Axarquía: schitterende natuur en pittoreske dorpjes

Uitdagende wandelroutes door de ongerepte natuur van de Axarquía

door admin
wandelparadijs

Slingerende wandelpaden door glooiende heuvels, kleurrijk rotsgesteente, uitzicht op de Middellandse Zee en pittoreske witte dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan. Dit alles maakt de streek Axarquía in de provincie Málaga tot een waar wandelparadijs.

De Axarquía is een nog vrij onbekende regio in de provincie Malaga. Het zonovergoten gebied loopt langs bergkammen, glooiende hellingen vol olijf- en amandelbomen en de Middellandse Zeekust. De wandelliefhebber kan in de maanden september tot juni zijn hart ophalen in deze streek. De ongerepte natuurgebieden en de kuststreek lenen zich uitstekend voor kilometers lange tochten.

wandelparadijs

©Judith Goeree

Dit zijn de mooiste wandelroutes volgens wandelgids Judith

De Nederlandse Judith, wandelgids en eigenaar van Spanje Actief, woont al sinds 2013 in het witte dorpje Canillas de Albaida. Het dorp, aan de voet van natuurgebied Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama, is net als buurdorp Cómpeta een uitstekende uitvalsbasis voor een gevarieerde wandelvakantie. Als wandelgids kent Judith het gebied op haar duimpje. We vroegen haar naar haar favoriete wandelroutes voor de geoefende wandelaar in de Axarquía.

De Gran Senda de Málaga is een droom voor elke wandelaar. De eerste elf etappes van dit uitgestrekte wandelnetwerk bestrijken een groot deel van de Axarquía. Wie tijd heeft kan te voet genieten van de diversiteit van het landschap langs de kust en het bergachtige achterland.

Van ‘mooiste dorp’ Frigiliana naar het levendige hart van Cómpeta

Tussen Frigiliana en Competa

©Judith Goeree

Een van de mooiste etappes is die tussen Frigiliana en Cómpeta, een pittige route voor de gevorderde wandelaar. De tocht begint in Frigiliana, dat een van de mooiste dorpen van Spanje wordt genoemd. Je wandelt allereerst naar het piepkleine bergdorpje Acebuchal, verscholen in het natuurpark. Het gehucht is na de Spaanse Burgeroorlog in verval geraakt en eind vorige eeuw weer hersteld. Het is nu een idyllische plek om even op adem te komen of zelfs te overnachten. De gelijknamige bar serveert enorme punten huisgemaakte taart voor de hongerige wandelaar.

 

Na Acebuchal gaat het steeds dieper het natuurpark in, langs ruïnes van oude boerderijtjes en langs rotsachtige paden. De geur van rozemarijn en tijm is een trouwe metgezel op deze tocht, die deels langs de oude handelspaden van de vroegere muildierdrijvers, de arrieros, loopt. De etappe eindigt in het levendige hart van Cómpeta, Daar kun je op het dorpsplein Plaza Almijara de benen strekken onder het genot van een koud drankje.

Kersenbloesem, glooiende velden en grillige rotspartijen

wandelparadijs axarquia

©Judith Goeree

Ook etappe 11 van dezelfde Gran Senda de Málaga is een absolute aanrader. Deze route loopt van Alfarnate naar Villanueva del Rosario en biedt een heel ander, glooiend, landschap tegen de achtergrond van grillige rotspartijen. Alfarnate kleurt jaarlijks roze als de duizenden kersenbomen rond het dorp in bloei staan. De route slingert door het heuvelachtige en rotsachtige landschap, langs verschillende fraaie uitkijkpunten, naar Villanueva del Rosario. Omdat deze route dieper in het achterland ligt, waan je je letterlijk en figuurlijk ver van de bewoonde wereld. Toch komt die wereld bij het eindpunt weer tot leven als je moe en voldaan neerstrijkt op een van de terrasjes.

Pico Lucero: de wereld aan je voeten

Pico Lucero wandelroute

©Judith Goeree

Een van de letterlijke hoogtepunten van de Axarquía is Pico el Lucero, ook wel Raspón de los Moriscos genoemd. De emblematische bergtop rijst als een piramide op in het oostelijk deel van de regio en is vanaf verschillende kanten te benaderen. De klim naar boven is pittig, maar op de top word je beloond met een panoramisch uitzicht van 360 graden naar zowel de Middellandse Zee als de Sierra de Nevada en de stuwmeren in de provincie Granada. Op het hoogste punt vind je bovendien de overblijfselen van een uitkijkpost van de Guardia Civil. Eenmaal boven begrijp je meteen waarom, je kunt zien zover je ogen reiken. Op deze plek lijkt de hele wereld aan je voeten te liggen.

Cerro Verde en Cerro Atalaya: klimmen en klauteren in een stille wereld

Wie wel van een beetje klimmen en klauteren houdt, kan zijn hart ophalen tijdens deze route, in het hart van de Sierra Almijara. Vanaf de Fábrica de la Luz van Canillas de Albaida loop je door een woud van oleanders het natuurpark in. De stilte wordt slechts verbroken door een enkel overvliegend vliegtuig. Veel andere wandelaars kom je hier niet tegen en wie geluk heeft spot berggeiten, een vos of zelfs wilde zwijnen. De klim naar het hoogste punt, Cerro Verde, op ongeveer 1.600 meter, is er een langs rotsen en stenen. Je moet dan ook goed opletten op de veelal smalle, soms steile paden. Van Cerro Verde gaat het naar een tweede uitkijkpunt, Cerro Atalaya, met schitterende uitzichten naar de Middellandse Zee. Een heerlijke plek om in stilte even te genieten van de rustige omgeving te midden van ongerepte natuur.

Lees ook: Nieuwe wandelroute om streek La Axarquía in Málaga beter te leren kennen

Dit vind je misschien ook leuk