Wat wordt er op zondag 23 april in Spanje gevierd?

door admin
Wat wordt er op zondag 23 april in Spanje gevierd?

De Dag van Sint Joris of San Jordi is een zeer populaire en traditionele feestdag die liefde, cultuur en literatuur combineert. Mannen geven vaak een roos aan hun dierbaren, terwijl vrouwen een boek geven. Dit komt omdat 23 april ook Wereldboekendag is, ter ere van de sterfdatum van twee grote schrijvers: Miguel de Cervantes en William Shakespeare.

In Barcelona wordt het feest gevierd op straten en pleinen van de stad, waar kraampjes worden opgezet voor de verkoop van boeken en rozen. Daarnaast worden er vaak literaire en culturele activiteiten georganiseerd, zoals openbare boeklezingen , dans- en muziekoptredens, toneelstukken, poëzievoorstellingen en workshops. 

De legende van Sint Joris en de draak

Volgens een oude legende redde Sint Joris een prinses van een woeste draak. Uit het bloed van de verslagen draak groeide een prachtige roos, die Sint Joris aan de prinses gaf als teken van zijn liefde en bewondering. Vanaf dat moment werd de roos het symbool van de liefde en het respect tussen mannen en vrouwen. Ter herdenking van deze legende worden er theatervoorstellingen en optochten gehouden door de straten van de steden.

Wereldboekendag

De Wereldboekendag in Spanje is ook een dag waarop het belang van lezen en de literatuur in de maatschappij wordt benadrukt. Het is een dag om stil te staan bij de kracht van de woorden en om te vieren wat ze kunnen betekenen voor mensen van alle leeftijden en achtergronden.

Boeken top tien in Spanje

El Español geeft een overzicht van de tien meest verkochte boeken in Spanje in maart voor wie inspiratie nodig heeft bij het kopen van een boek:

  1. “Sidi” van Arturo Pérez-Reverte
  2. “Reina Roja” van Juan Gómez-Jurado
  3. “La Octava Vida (para Brilka)” van Nino Haratischwili
  4. “La chica de nieve” van Javier Castillo
  5. “La canción de Aquiles” van Madeline Miller
  6. “La buena suerte” van Rosa Montero
  7. “Cuentos de buenas noches para niñas rebeldes” van Elena Favilli en Francesca Cavallo
  8. “La hija de Vercingétorix” van Jean-Yves Ferri en Didier Conrad
  9. “Los cuatro vientos” van Kristin Hannah
  10. “El infinito en un junco” van Irene Vallejo

Deze boeken worden allemaal goed ontvangen door lezers in Spanje. Veel van deze boeken zijn ook vertaald in andere talen en zijn internationaal succesvol. Er zit veel fictie tussen, waaronder historische fictie en literaire romans, maar ook non-fictieboeken zoals “El infinito en un junco” van Irene Vallejo. Dit boek vertelt de geschiedenis van boeken en bibliotheken, van het begin van de geschreven taal tot de moderne tijd. De lezer ontdekt de manieren waarop boeken en bibliotheken de menselijke geschiedenis hebben gevormd, inclusief de verspreiding van kennis, ideeën en cultuur. In het Nederlands wordt het boek uitgegeven onder de titel Papyrus, een geschiedenis van de wereld in boeken‘ (Uitgeverij Meulenhoff, 2021).

Dag van de Taal in Catalonië

Een feit dat veel mensen niet weten over de Dag van Sint Joris in Spanje is dat het ook de Dag van de Taal is in Catalonië. Dit komt omdat Sint Joris de beschermheilige van de Catalaanse taal is. In Catalonië wordt deze dag gezien als een kans om de Catalaanse taal en cultuur te vieren en te promoten. Het is een dag waarop mensen samenkomen om te genieten van activiteiten en evenementen die de taal en cultuur van Catalonië benadrukken.

Lees ook: Waarom zijn 6 en 8 december feestdagen in Spanje?

Dit vind je misschien ook leuk