Wat zijn de huidige coronarestricties in Spanje?

door admin
Wat zijn de huidige coronarestricties in Spanje?

De woensdag geregistreerde daling van het aantal nieuwe besmettingen zette ook donderdag door. Daarmee lijkt een einde te komen aan de stijgende lijn, maar om het gunstige verloop te stabiliseren zijn nog steeds diverse maatregelen nodig.

Al te veel optimisme is dan ook wat voorbarig, want nog steeds bevinden alle autonome regio’s in Spanje zich in de fase ‘extreem risico’. Dat betekent dat avondklokken, perimetrale afsluitingen en maximale groepsgroottes voorlopig nog aan de orde van de dag zijn, want de druk op de Spaanse ziekenhuizen is nog onverminderd groot. Hoe staat het er nu in de verschillende autonome regio’s voor met de maatregelen?

Canarische Eilanden

Het regiobestuur van de Canarische Eilanden heeft van het regionale hooggerechtshof de minste vrijheid gekregen in het te voeren coronabeleid. Eerder werd al het verzoek om een avondklok afgewezen en donderdag besloot de rechter dat er geen negatief testbewijs gevraagd mag worden voor toegang tot de horeca. 

De horeca-sector in deze regio had bezwaar aangetekend tegen de voorgestelde maatregelen van het regiobestuur en is dus door de rechter in het gelijk gesteld. Evenmin heeft de rechter goedgekeurd dat het nachtleven tussen 24:00 en 06:00 uur op slot gaat en dat er een maximale bezoekerscapaciteit van horecagelegenheden is van 50 procent (binnen). 

De enige maatregel in deze regio is het tonen van een covid-certificaat of negatief testresultaat van maximaal 72 uur oud bij aankomst op een van de eilanden. Dat geldt ook voor nationale toeristen. Dit geldt nog tot 30 september. 

Catalonië

Het hooggerechtshof van Catalonië heeft goedkeuring gegeven voor verlenging van de avondklok in 163 gemeenten van deze regio, waaronder Castell Platja d’Aro. Deze geldt van 01:00 tot 06:00 uur en duurt nog tot zeker 6 augustus. 

Ook de maximale groepsgrootte van 10 personen en sluiting van het nachtleven om 00:30 uur is in deze regio voor een derde keer verlengd. 

Murcia

Ook het deelbestuur van Murcia heeft goedkeuring gekregen voor de voorgestelde maatregelen. Het gaat hier om een verbod op sociale bijeenkomsten tussen 02:00 en 06:00 uur. Buiten dit tijdvak geldt een maximale groepsgrootte van 10 personen. Deze maatregelen blijven zeker nog van kracht tot en met 27 augustus. 

Navarra 

In Navarra is zeker nog tot en met 5 augustus een avondklok van kracht tijdens de weekenden en op feestdagen. Tot 2 september geldt in de hele regio een maximale groepsgrootte van tien personen. Ook mogen regionale feesten en het stierenvechten in Navarra niet doorgaan.

Andalusië

Het hooggerechtshof van Andalusië heeft de aanvraag van het regiobestuur goedgekeurd om een avondklok in te voeren in de gemeente Montoro (Córdoba) tussen 02:00 en 07:00 uur. Deze blijft geldig tot zeker volgende week donderdag. De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan over de aangevraagde avondklok voor de gemeenten Marbella en Estepona.  

Asturië

Het regiobestuur van Asturië is nog in afwachting van het besluit van de rechter over een avondklok in de acht gemeenten met ‘extreem risico’, waaronder Gijón en Oviedo. Als de avondklok wordt toegewezen, geldt deze van 01:00 tot 06:00 uur. De maximale groepsgrootte buiten is tien personen (met uitzondering van culturele rondleidingen) en zes personen binnen. 

Extremadura, Cantabrië en Aragón

Het hooggerechtshof van Extremadura heeft goedkeuring gegeven voor een perimetrale afsluiting van zeven gemeenten in deze regio. Dat zijn Oliva de la Fontera, Quintana de la Serena, Bienvenida en Villanueva del Fresno in de provincie Badajoz en Losar de la Vera, Hervás en Miajadas in de provindie Cáceres. 

Cantabrië is nog in afwachting van het besluit van de rechter over verlenging van de avondklok voor nog eens veertien dagen, tussen 01:00 en 06:00 uur in 70 gemeenten van de regio. Dat zijn er 17 meer dan nu het geval is. 

Het regiobestuur van Aragón is in hoger beroep gegaan tegen het besluit van de rechter die een avondklok in Huesca, Jaca, Barbastro en Monzón afkeurde. 

Dit vind je misschien ook leuk