Wat zit achter de toegenomen verkoop van geërfde woningen in Spanje?

door admin
Wat zit achter de toegenomen verkoop van geërfde woningen in Spanje?

Hetzelfde onderzoek wijst uit dat 23% van de verkopers een huis verkoopt dat ze hebben geërfd. Maar waarom verkopen zoveel erfgenamen zo een huis weer? Er zijn vooral twee redenen waarom erfgenamen ervoor kiezen hun geërfde woning te verkopen. Ten eerste zijn er persoonlijke motieven. Zo willen ze niet in het geërfde huis wonen. Ten tweede willen velen gedoe met het innen van de huur vermijden. Zorgen over huurinning zijn opvallend gestegen, van 14% in 2020 naar 27% in 2023. 

Verloren kansen voor de huurmarkt

Ondanks de toename van geërfde huizen op de koopmarkt, neemt hun aanwezigheid op de huurmarkt af. Dit kan volgens experts een gemiste kans zijn om het aanbod aan huurwoningen te vergroten. Erfgenamen mijden vaak de problemen die kunnen komen kijken bij het verhuren van een huis.

Rol van de overheid

María Matos, directeur van Studies bij Fotocasa, benadrukt dat er een dringende behoefte is aan stabiele regelgeving in dit verband. Ze stelt dat zowel de publieke als de private sector moeten samenwerken om eigenaren te verzekeren dat ze hun woning veilig kunnen verhuren. Velen vrezen namelijk ook te maken te krijgen met het probleem van krakers (okupas). Als die eenmaal in je woning zitten, blijkt het in Spanje zeer moeilijk te zijn om ze er weer uit te krijgen.

Fiscale implicaties

Een ander detail is dat erfgenamen die ‘verre’ verwanten zijn, meer erfenisbelasting betalen. Dit kan ook een motivatie zijn om de woning sneller van de hand te doen. Het onderzoek toont aan dat 16% van de erfgenamen de kosten van het behoud van een geërfd huis niet kunnen dragen.

Uitdagingen bij verkoop en verhuur

Ondanks de neiging om te verkopen, ervaren erfgenamen uitdagingen. De belangrijkste zijn de hoge prijzen en de tussenkomst van vastgoedagenten die hoge commissies rekenen. Beide factoren zijn genoemd door 22% van de respondenten. De locatie van de geërfde woning blijkt ook een uitdaging te zijn voor 14% van de erfgenamen.

De belangrijkste redenen om een geërfde woning toch te verhuren zijn als inkomstenbron (45%), het huis graag bezet hebben (38%), en de rentabiliteit van de verhuur (31%). Het wantrouwen tegenover mogelijke huurders is het belangrijkste obstakel voor erfgenamen die overwegen te verhuren, gevolgd door de werking van vastgoedagentschappen en de tijd die nodig is om het huis te tonen.

Lees ook: Meer dan de helft van huizen in Spanje zonder hypotheek gekocht

Dit vind je misschien ook leuk