Waterbeperkingen Costa del Sol versoepeld

Meer verbruik per persoon en vullen privézwembaden toegestaan

door admin
waterbeperkingen

De droogtecommissie van de Zuid-Spaanse regio Andalusië heeft definitief de waterbeperkingen en besparende maatregelen in de provincie Málaga en met name aan de Costa del Sol versoepeld. Mensen mogen privezwembaden ook vullen en hun tuinen zo sproeien dat bomen en planten het overleven.

Vorige week kwam het voornemen tot het versoepelen van de beperkende maatregelen op het waterverbruik al naar buiten. Nu is het op woensdag tijdens een online vergadering unaniem goedgekeurd. De wijzigingen worden op 1 juni van kracht na publicatie ervan in het regionale staatsblad BOJA, zo meldt de Junta de Andalucía in een persbericht.

Privézwembaden en douches toegestaan

De versoepelingen omvatten onder andere het toestaan van het vullen van privézwembaden in het gebied Campo de Gibraltar, Malaga stad, de Axarquía en de westelijke Costa del Sol. De waterbedrijven Arcgisa, Emasa, Axaragua en Acosol hadden hiervoor toestemming gevraagd. Ze waren het niet eens met het eerdere besluit dat alleen hotelzwembaden en publieke zwembaden gebruikt mochten worden. Daarnaast mogen douches in sportfaciliteiten en zwembaden weer gebruikt worden. Op stranden gaan douches alleen aan voor mensen met beperkte mobiliteit.

Watergebruik verhoogd tot 225 liter per dag

Een andere belangrijke wijziging is het verhogen van de dagelijkse waterconsumptie per persoon in sommige gebieden. Voor de tien gemeenten van het systeem Costa del Sol Occidental (Benahavís, Benalmádena, Casares, Estepona, Fuengirola, Manilva, Marbella, Ojén, Torremolinos en Mijas) en de zeven gemeenten in Campo de Gibraltar (Algeciras, Los Barrios, Castellar de la Frontera, Línea de la Concepción, San Roque, Jimena de la Frontera en San Martín del Tesorillo) is het maximum nu vastgesteld op 225 liter per persoon per dag, een stijging van 25 liter ten opzichte van het eerdere maximum.

In het geval van de gemeentelijke gebieden die deel uitmaken van de Malaga-systemen Guadalhorce-Limonero (hoofdstad van Malaga) en Viñuela-Axarquía (Almáchar, Benamargosa, El Borge, Comares, Cútar, Iznate, Macharaviaya, Moclinejo, Rincón de la Victoria, Vélez-Málaga, Totalán, Algarrobo, Torrox en Nerja) besloot de Commissie om de waterbesparende maatregelen voor stedelijk gebruik te handhaven die in april door dezelfde instantie zijn goedgekeurd. De regenval was in deze gebieden niet voldoende om de noodtoestand op te heffen. Dus een maximaal verbruik per persoon per dag van 200 liter. Hetzelfde geldt voor het oostelijk deel van de provincie Almería.

Versoepeling waterbeperkingen dankzij storm Neslon

De vergadering werd voorgezeten door Ramiro Angulo, secretaris-generaal van Water. Tijdens de bijeenkomst werd onder meer besproken hoe de regenval van de afgelopen maand, veroorzaakt door de storm Nelson, de situatie in het gebied heeft verbeterd. De huidige wateropslag in het stroomgebied bedraagt 371,77 hectometer. Het stuwmeer dat water levert aan de westelijke Costa del Sol zit op 75% van zijn capaciteit.

Andere aanpassingen

De Commissie heeft ook andere versoepelingen goedgekeurd. Hieronder het gebruik van water voor het besproeien van gebieden met speciale botanische interesse wanneer er geen hergebruikt water beschikbaar is. Dit geldt voor de waterbedrijven Arcgisa, Acosol en Emasa. In de stedelijke gebieden van Malaga stad en Campo de Gibraltar is het gebruik van water voor het reinigen van straten met machines goedgekeurd, evenals het gebruik van drinkfonteinen met een drukknop in verschillende gebieden. Voor het besproeien van tuinen geldt een nieuw maximum van 400 kubieke meter water per hectare per maand. Hier is de beperking dat mensen maximaal 1x per week hun bomen en planten mogen besproeien om ze te laten overleven.

De commissie heeft wel het belang van efficiënt wtaerbeheer opnieuw benadrukt. Men wil alle inwoners van de betreffende gebieden op het hart drukken toch zo zuinig mogelijk met water om te blijven gaan.

Dit vind je misschien ook leuk