Storm Nelson bedreigt Semana Santa-processies in heel Spanje

Nelson stuurt onophoudelijk fronten met windstoten, kustverschijnselen en overvloedige neerslag richting Spanje

door admin
semana santa storm nelson

AEMET heeft zojuist de veertiende grote storm van het seizoen een naam gegeven: Nelson. In de komende uren zal een front geassocieerd met Nelson (een bijzonder actief front) Spanje doorkruisen. Op zijn weg gooit het front roet in het eten van talloze paasprocessies die vanwege de neerslag geannuleerd moeten worden.

En dat zal het doen “heel langzaam en gevoed door een atmosferische rivier” die “overvloedige, lokaal intense en wijdverspreide” regenval over een groot deel van het land zal brengen. Ook gaat het slechte weer gepaard met sterke windstoten en hevige kustverschijnselen zoals hoge golven en sneeuwval in het noorden van het land. En het lijkt erop dat dit slechts het begin is. Het centrum van de storm Nelson zal zich “ten zuiden van de Britse eilanden” positioneren en van daaruit zal het het ene na het andere front sturen en voor een natte Semana Santa zorgen.

Volgens antropologen is de Semana Santa een viering van de lente, en dat is precies wat we deze Goede Week zullen ervaren: de lente in haar volle glorie. Een strijd tussen de dynamieken van de koude en warmere maanden. Een strijd die de komende dagen zal resulteren in de overwinning van een intens stormfront van regen en wind. Het goede nieuws is dat het front verlichting zal geven aan de droogte, maar wel ten koste van een van de meest toeristische weken van het jaar.

In 2023 “verpulverde” de Semana Santa alle toeristische records en overstegen de bezettingscijfers alle verwachtingen. En gezien de verwachting dat de komende zomer zwaar zal worden (met de beperkingen die de toeristische sector van een deel van het land al raken), hoopte de toeristische sector – in de breedste zin van het woord – deze feestdagen maximaal te kunnen benutten.

Een eplosief resultaat

De fronten van Nelson zullen worden gevoed door een belangrijke atmosferische rivier die warmer is dan normaal. Deze zal bovendien neerslag over het hele schiereiland brengen (met uitzondering van het uiterste zuidoosten). Meer dan 200 liter per vierkante meter wordt verwacht. De voorspellingen zijn nog steeds vrij onzeker, maar alles wijst erop dat de meeste regen zal vallen in “delen van Andalusië, Extremadura, het westelijke deel van het Centraal Systeem en in de Montes de Toledo”. Echter, het gebied rond Grazalema in de provincie Cádiz (bekend als het natste gebied van Spanje) zal cruciaal zijn. De modellen voorspellen (tot vrijdag) ophopingen van 300 liter neerslag per vierkante meter.

Sinds dinsdag zijn sneeuw en kou toegevoegd aan de regen. De aanwezigheid van een koude luchtmassa, meegesleept door het front, heeft geleid tot een scherpe en algemene daling van de temperaturen. Deze had ook een sterke daling van de sneeuwgrens tot gevolg. Deze komt tussen 600 m en 1000 m te liggen.

Op woensdag blijft het weer stormachtig. Het wordt een regenachtige dag in het westen en in het centrum van het schiereiland, evenals in de omgeving van de Pyreneeën. De meest overvloedige regenval zal zijn in Galicië, het westen van Castilla y León en Extremadura. De mediterrane regio’s houden het op deze dag nog droog.

Meer regen op Witte Donderdag en Goede Vrijdag

Witte Donderdag en Goede Vrijdag worden gekenmerkt door de doortocht van frontale systemen van west naar oost. Op Witte Donderdag zal het vooral in het westen en in het centrale deel van Spanje overvloedig regenen. Hevige buien vallen ook in Galicië, het westen en zuiden van Castilla y León, Extremadura en het westen van Andalusië. De mediterrane regio’s en de Balearen houden het ook op donderdag waarschijnlijk droog.

Dan wordt wel sneeuw verwacht in het binnenland van Galicië, de Cantabrische Bergen en de Pyreneeën. Ook zal er een algemene stijging van de temperaturen zijn. De vorst zal in omvang en intensiteit afnemen. Op Goede Vrijdag zal het opnieuw regenen in Extremadura, het westen van Andalusië en het centrale gebied van het land.

Hoewel “het nooit naar ieders tevredenheid regent”… is heeft de regen precies in deze week een bitterzoete smaak. Het is opmerkelijk dat juist nu de regio Valencia waterbeperkingen overweegt toe te passen vanaf mei vanwege “buitengewone droogte”en ook “de ergste van de laatste 33 hydrologische jaren”.

Hoe staat het met de droogte?

Een deel van het land (vooral in het noordwesten) begint de reservoirs vol te krijgen: Oost-Cantabrië staat op 93,2%; de kust van Galicië op 92,5% en de interne bekkens van het Baskenland op 95,2%. Valladolid en Segovia zijn ook boven de 90%. Echter, het oosten van het land blijft afglijden naar de “nul-dag”. Zozeer zelfs dat zelfs in gebieden waar de reserves enigszins zijn hersteld (zoals Catalonië), niemand de droogtemaatregelen al wil opheffen. Zoals vorige week in Andalusië gebeurde en zojuist op de Canarische Eilanden. Na jaren van droogte zullen een paar weken van regen de gebieden niet redden van alle problemen.

Dit vind je misschien ook leuk