Weer poging tot sabotage van de Vuelta de España

door admin
Weer poging tot sabotage van de Vuelta de España

De Guardia Civil heeft afgelopen vrijdag een 28-jarige man gearresteerd op verdenking van het moedwillig proberen te veroorzaken van een valpartij onder wielrenners.

Het incident vond plaats tijdens de slotfase van de zevende etappe van La Vuelta, de jaarlijkse wielerronde van Spanje. Het voorval deed zich voor rond 18:00 uur op kilometer 216 van de N-332, tijdens de etappe tussen Utiel en Oliva in de provincie Valencia aan de Spaanse oostkust. De man had een ‘gevoelige’ locatie uitgekozen voor zijn actie: het was namelijk het punt waar de wielrenners hun eindsprint plaatsten, slechts enkele meters van de finishlijn. 

Meerdere waarschuwingen

De Guardia Civil, belast met de beveiliging van het evenement, had de man al meerdere keren gewaarschuwd niet in de weg te lopen. Ondanks deze herhaalde waarschuwingen ging de man door met zijn pogingen om de wielrenners te laten struikelen.

Snelle actie voorkomt ongeval

Dankzij het snelle ingrijpen van een agent van de Agrupación de Tráfico, ondersteund door leden van de Unidad Territorial en de Grupo de Reserva y Seguridad, kon een ernstig ongeval worden voorkomen. De man is gearresteerd en wordt beschuldigd van ernstige ongehoorzaamheid. Hij zal binnenkort voor de rechter moeten verschijnen.

Het is dit jaar niet de eerste poging tot sabotage van de Vuelta. Eerder waren al spijkers en punaises op de weg gegooid tijdens de tweede etappe tussen Mataró en Barcelona. Dit leidde tot verschillende lekke banden onder wielrenners. Vervolgens probeerden saboteurs tijdens de etappe van vorige week maandag op de etappe tussen Suria (Barcelona) en Arinsal (Andorra) vanaf een viaduct 400 liter olie-achtige substantie op de weg te gieten. Die sabotagepoging werd gelukkig tijdig ontdekt. Vier personen werden gearresteerd. Gelukkig hebben zich door het alerte optreden van de autoriteiten geen persoonlijke ongelukken onder de renners voorgedaan.

Het vermoeden bestaat dat de sabotage-acties worden uitgevoerd door Catalaanse nationalisten die op deze wijze protesteren tegen het Spaanse ‘kolonialistische’ evenement in hun regio.

Dit vind je misschien ook leuk