Welke feestdag viert Spanje op 15 augustus?

door admin
Welke feestdag viert Spanje op 15 augustus?

Omdat de feestdag op dinsdag valt, plakken de mensen die wel nog aan het werk zijn, de maandag eraan om zo een lang weekend voor zichzelf te regelen. In Spanje wordt zo’n lang weekend een ‘puente’ (een brug) genoemd. In dit geval gaat het om de ‘Puente de Agosto’ of de ‘Puente de la Asunción’. Normaal gesproken betekent het dat er extra veel mensen op uittrekken, of juist van hun lange weekend weg weer naar huis terugkeren. Houd daarmee rekening als je van plan bent te gaan rijden. 

Hemelvaart van de Maagd Maria

Op 15 augustus wordt de Hemelvaart van de Maagd Maria gevierd met missen in kerken in het hele land. Het feest van de Tenhemelopneming van de Maagd werd in 1950 ingesteld door paus Pius XII. Op deze manier wordt sindsdien elke 15 augustus herdacht dat de Onbevlekte Maagd van alle oorspronkelijke schuld is gespaard. Daarom werd, zoals blijkt uit de mondelinge overlevering van de katholieke kerk, de Maagd Maria in de laatste dagen van haar leven met lichaam en ziel opgenomen in de hemelse heerlijkheid. 

Volgens het Romeins missaal is de Maagd Maria, door haar opname in de hemel, een symbool van troost en een betrouwbaar teken van hoop voor de kerk hier op aarde, die nog op reis is. Maria’s opname in de hemel laat zien wat er later met alle mensen zal gebeuren: de opstanding van het lichaam aan het einde der tijden, tijdens het Laatste Oordeel. Dit feest, dat de dood van andere heiligen herdenkt, wordt gezien als het belangrijkste feest dat aan de Maagd Maria is gewijd.

Bloemenoffers

De datum van 15 augustus is in veel katholieke landen een nationale feestdag, en er worden vaak speciale missen en processies gehouden ter ere van Maria. In sommige regio’s gaan de vieringen gepaard met lokale tradities en folklore, zoals muziek, dans en feestmaaltijden.

In Spanje wordt deze dag zo uitgebreid gevierd omdat de Virgen de la Asunción de beschermheilige is van veel steden en dorpen. Daarom valt de viering vaak ook samen met de dorps- en stadsfeesten of feria’s.

Het is ook traditie in Spanje dat er elke 15 augustus bloemen worden geofferd aan de Maagd van de Assumptie. Verder zijn er zelfs enkele steden zoals Sevilla, waar het beeld van de Maagd Maria in processie naar buiten wordt gebracht. Daar zijn het de ‘costaleros’ die de Virgen de los Reyes om 8 uur ’s ochtends uit de kathedraal halen.

In Madrid valt de viering van 15 augustus bovendien samen met het einde van de feesten voor de Fiestas de la Paloma die gewoonlijk elk jaar op 10 augustus beginnen.

Supermarkten

Omdat het hoogseizoen is zullen veel supermarkten in toeristische gebieden langs de kust op dinsdag gewoon geopend zijn. Vooral die zaken die in deze periode op zondag geopend zijn, zijn dat ook op dinsdag 15 augustus. In kleinere dorpen of steden of in buitenwijken is de kans groter dat je er dan geen boodschappen kunt doen. De filialen van de Mercadona zijn wel gesloten. Check bij twijfel de website van je favoriete supermarkt of zoek naar het betreffende filiaal op Google maps en kijk daar wat de openingstijden zijn.

Dit vind je misschien ook leuk