Op donderdag 28 juni is het wereldbomendag. De hele wereld besteedt op deze dag aandacht aan de positieve impact van bomen op de omgeving. In Spaanse steden waar het zomers bloedheet is, zijn bomen een beproefd middel tegen temperatuurverlaging.
Sinds 1971 is het jaarlijks op 28 juni Wereldbomendag, een datum waarop het belang van bosrijke gebieden voor de ontwikkeling van het leven op aarde centraal staat. Ook wordt er gekeken naar het effect van bomen op duurzaamheid in de nabije en verdere toekomst.
Waarom wereldbomendag?
Op welke manier kunnen bomen en groene ruimtes in de stad bijdragen aan het verminderen van de luchtvervuiling? Bomen verfraaien niet alleen het landschap, ze geven ook schaduw en spelen bovendien een belangrijke rol bij het verbeteren van de luchtkwaliteit in steden. Het is algemeen bekend dat bomen onderdeel zijn van belangrijke ecosystemen. Ze houden water vast, leveren zuurstof, en nemen CO2 op. Het is in grote steden, in een wereld met steeds meer milieuvervuiling, een essentiële functie voor het verbeteren van de lucht die we als mens inademen.
Bomen in de stad zijn goed voor luchtkwaliteit
Volgens een onderzoek van de Universiteit van Jaén, in Spanje, is luchtvervuiling een veelvoorkomend probleem in veel steden. De slechte luchtkwaliteit heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid en heeft bovendien schadelijke gevolgen voor de natuur. Stadsbossen kunnen daarom een cruciale rol spelen bij het verbeteren van de luchtkwaliteit in een stad. Daarnaast vormen bomen in de stad bovendien een natuurlijk filter voor verontreinigende stoffen van elektrische energiebronnen.
Wat zijn de voordelen van stadsbomen?
In een artikel gepubliceerd in The Lancet Planetary Health is te lezen dat bijna 90% van de bevolking in stedelijke gebieden wordt blootgesteld aan een schadelijke hoeveelheid fijnstof. Groene ruimtes in de steden spelen daarom een cruciale rol bij het verbeteren van de lucht die we inademen. Verschillende Spaanse steden experimenteren bovendien al met hitte-eilanden: groene oases in de stad die letterlijk zorgen voor verkoeling omdat de temperatuur daar lager is.
Toch zijn veel bomen in de stad niet de enige oplossing voor een gezondere stad. Daarvoor zouden steden moeten kijken naar een breder plaatje om te verduurzamen. Steden moeten kiezen voor een integrale aanpak en daarnaast kijken naar vergroening, waarbij de prioriteit moet liggen bij inheemse soorten. Desondanks spelen stadsbossen en groene ruimtes een belangrijke rol in het verbeteren van de levenskwaliteit en de leefomstandigheden in de stad.
Zeven manieren waarop bomen bijdragen aan een gezonde stad
UN-Habitat, een programma van de Verenigde Naties, heeft in een publicatie benadrukt dat “stadsbomen meerdere voordelen bieden voor steden en hun bewoners. Het is daarom essentieel is om de bomen goed te verzorgen en te beschermen.” Voor wereldbomendag publiceerden zij zeven manieren waarop bomen en stadsbossen bijdragen aan een gezondere stad. Zeven manieren om steden sociaaleconomisch en milieutechnisch duurzamer te maken:
- Bomen vergroten de biodiversiteit in een stad door een plek, voedsel en bescherming te bieden aan planten en dieren.
- Een volgroeide boom kan tot 150 kilo vervuilende gassen per jaar absorberen, daarmee verbeteren ze de luchtkwaliteit. Het maakt de stad een gezondere plek om te leven.
- Grote bomen zijn natuurlijke filters en vangen vervuilende stoffen in hun bladeren en schors.
- Strategisch geplaatste bomen in steden kunnen de luchttemperatuur met 2 tot 8 graden Celsius verlagen. Bomen die op de goede manier om gebouwen staan, kunnen bijvoorbeeld het gebruik van airco tot 30% verminderen. In de winter scheelt het bovendien 20-50 procent in de stookkosten.
- Studies tonen aan dat wonen in een groene omgeving de fysieke en mentale gezondheid kan verbeteren. Het kan hoge bloeddruk en stress verminderen, wat bijdraagt aan het welzijn de stedelijke bevolking.
- Volgroeide bomen houden water vast en spelen een cruciale rol bij het voorkomen van overstromingen en het verminderen van het risico op natuurrampen. Een volgroeide groenblijvende boom kan bijvoorbeeld meer dan 15.000 liter water per jaar opvangen.
- Een goed gepland stedelijk landschap met veel groen en bomen leidt tot een stijging van de prijzen van onroerend goed. Bovendien maakt het een stad aantrekkelijk voor toeristen en bedrijven.
Lees ook: TUI verrijkt topbestemming Mallorca met 50.000 bomen