Wie serveert de lekkerste espeto de sardinas aan de Costa del Sol?

door admin
Wie serveert de lekkerste espeto de sardinas aan de Costa del Sol?

Het is een bekende aanblik bij de strandtenten aan de Costa del Sol: vissersboten waarin sardientjes aan spies (espeto) en andere vissen gegrild worden. Degene die de espetos grilt heet espetero. Waar eet je de lekkerste ‘espetos de sardinas’?

Het is een kunst op zich om met voldoende handigheid en snelheid spiesen (espetos) te maken van de sardientjes aan het fijne, lange riet. Er vindt jaarlijks een wedstrijd plaats. De 9e editie van de Concurso de Espetos de la Costa del Sol bracht 20 professionals in Torremolinos bij elkaar om de beste ‘espetero’ te kiezen en de traditie van het spiesen met riet te promoten. Voor het eerst namen ook twee vrouwen deel in de categorie van professionals. 

En de winnaar is…

Als beste Espetero van de Costa del sol is Alfonso Marín Muñoz gekozen, werkzaam voor chiringuito Los Leones in La Carihuela (Torremolinos). Dit restaurant bestaat al sinds 1962 dankzij vier generaties die goede tradities behouden, maar er een modern tintje aan toevoegen.

De tweede plaats ging naar Miguel Ángel Díez (Rincón de la Victoria). Nicolás Joaquín Gavín, van Trocadero Málaga won de derde prijs. Behalve een trofee wonnen de prijswinnaars respectievelijk 1.000, 500 en 300 euro.

Tijdens de wedstrijd moesten de espeteros de test doorstaan van het live bereiden van de traditionele sardinespies, evenals een groot stuk vis gekozen door elk om te presenteren aan een jury die zaken als kooktijd, smaak, textuur en presentatie beoordeelde.

De jury bestond uit de Michelin-sterrenchefs Fernando Villasclaras en Diego Gallegos; de voorzitter van de Vereniging van Hoteliers van Málaga, Javier Frutos; de academicus Manuel Duarte; de manager grote klanten van Bodega Barbadillo, Miguel Avisbal; de journaliste van de krant ABC, María Sánchez; en het bestuurslid van de Carta Malacitana, María José Ruiz.

Wanneer zijn de sardientjes het lekkerst?

Vroeger werd het vuur direct op het strand gestookt. Tegenwoordig hebben alle chiringuitos oude vissersboten gevuld met zand hiervoor ingericht. Die boten kunnen ook draaien. Zo wordt optimaal gebruik gemaakt van de wind om de sardientjes perfect te roosteren. Ze worden vaak opgediend in zesvoud, met grof zeezout en een schijfje citroen. Volgens Spanjaarden zijn sardientjes het vetst en daardoor het lekkerst in de zomermaanden zonder ‘r’.

Met kop, graat en staart

De eerste chiringuito van Spanje zou zijn ontstaan dankzij zo’n espetero. Al in 1882 opende Miguelito ‘el de las sardinas’ (die van de sardientjes) een merendero (strandtent) in El Palo, bij Málaga. Daar konden passanten uitrusten met een drankje en hun honger konden stillen met een bordje espetos. Toen koning Alfonso VII hier op doorreis naar Málaga kwam eten en al met vork en mes aan zijn sardientjes wilde beginnen, zou Miguelito hem hebben gewaarschuwd: ‘Zo niet majesteit, maar met de vingers’. Espetos eet je dus niét met bestek en veel Spanjaarden verorberen de visjes met graat, kop en staart!

Dit vind je misschien ook leuk